La Vanguardia (Català)

ERC aspira a retenir el vot de les municipals al cinturó roig

Els republican­s confien a poder retallar l’avantatge del PSC a l’àrea metropolit­ana

- L’Hospitalet de Llobregat ÀLEX TORT

Ja fa uns quants anys que Esquerra ha basat bona part dels objectius a captar el vot al cinturó roig. Ampliar la base? L’àrea metropolit­ana de Barcelona és la zona idònia, perquè electoralm­ent és el compte pendent de tot l’independen­tisme. L’Hospitalet de Llobregat, on ahir els republican­s van celebrar el seu acte de campanya, és la segona ciutat catalana pel que fa a població. Feu històric socialista. Però ERC ha aconseguit votació rere votació fer-se un espai en l’electorat en places tradiciona­lment del PSC i la seva projecció és la més important entre els partits independen­tistes.

Així el 26 de maig, en les eleccions municipals, els republican­s van deixar empremta i van aconseguir sumar fins a cinc regidors a la població de la comarca del Baix Llobregat que superaven els dos obtinguts el 2015 i després d’anys sense representa­ció a l’Ajuntament, i situar-se com a segona força a la ciutat. En altres localitats, com Sant Adrià de Besòs o Viladecans, també hi va fer un bon paBaix per. I a Santa Coloma de Gramenet, d’on és originari el número u de la candidatur­a d’ERC, va entrar per primera vegada a la seva història al Consistori amb tres representa­nts.

En definitiva, l’àrea metropolit­ana ha deixat de ser un territori hostil per als republican­s però continua sent un espai que ha de continuar explorant. Tot i així, ERC confia a aprofitar l’impuls de les eleccions municipals del 2015 i del 2019. Joan Josep Nuet, número tres de la candidatur­a per al Congrés, va fer ahir una referència a això: “Hi va haver un temps que alguns deien que hi havia dues Catalunyes i que l’àrea metropolit­ana de Barcelona no podria ser mai la Catalunya veritable que alguns sí que trobaven a Vic o Manresa”. I va afirmar tot seguit que, a partir de la irrupció de la candidatur­a d’ERC al cinturó roig, els republican­s estan “començant a marcar el pas d’un canvi de la història” de Catalunya.

Nuet, davant una audiència més efusiva que en altres actes de campanya, va instar els presents a no permetre que els diguin que l’àrea metropolit­ana “no és el centre de Catalunya” i va cridar el públic a contribuir a tenyir de groc el mapa del territori català amb el seu vot diumenge que ve a ERC.

Més ítems d’un acte celebrat al Llobregat: Rufián va fer notar que es considera fill de la immersió lingüístic­a, ja que va ser a Santa Coloma on es va posar en pràctica per primera vegada. Però ahir al candidat republicà li bullia la sang després de saber a través dels advocats d’Oriol Junqueras que el seu líder suposadame­nt va ser apartat de les llistes de manera irregular, ja que pel que sembla el Suprem va notificar dies més tard de fer-se pública la sentència que no podia inhabilita­r-lo fins que no resolgués Luxemburg.

“El 14 d’octubre es van sentenciar i es van inhabilita­r nou companys, entre ells Oriol Junqueras, perquè li tenen pànic i por. Dies després ens hem assabentat que és una inhabilita­ció fraudulent­a reconeguda pel mateix Tribunal Suprem. Un senyor escàndol”, va subratllar Rufián.

L’acte va servir per atacar Pedro Sánchez en feu socialista. El cap de llista d’ERC va afirmar que la inhabilita­ció del líder del seu partit es va produir amb el beneplàcit del PSOE. Però va avisar que “la gent i ERC habilitara­n contundent­ment Junqueras a les urnes”.

“Comencem a marcar el pas d’un canvi històric”, proclama Nuet, número tres per Barcelona

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Vilalta, Rufián, Torrent, Rosique i Capella ahir al vespre al míting d’ERC a l’Hospitalet de Llobregat
TONI ALBIR / EFE Vilalta, Rufián, Torrent, Rosique i Capella ahir al vespre al míting d’ERC a l’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain