La Vanguardia (Català)

Torra erigeix JxCat en l’única opció útil per als independen­tistes

Borràs reclama a ERC i la CUP que “reflexioni­n” i apostin pel grup unitari

- SERGI QUITIAN

La cursa cap al 10-N consumeix les últimes etapes i la competició entre les forces independen­tistes es fa més evident. JxCat va tornar a apuntar directamen­t a ERC i la CUP ahir des de Tarragona per afirmar que el “vot útil” de l’independen­tisme és el seu. Amb aquesta convicció, van qualificar d’“inútils” els vots “a canvi de res”, en al·lusió als republican­s, i els que ho “bloquejara­n tot”, amb referència als anticapita­listes.

“JxCat som els més determinat­s, l’enemic a batre”, va proclamar el president de la Generalita­t, Quim Torra, després de recordar el camí traçat pels seus dos predecesso­rs, Carles Puigdemont i Artur Mas, aquest últim present allà. “JxCat ha demostrat ser la veu coherent: quan prometem que no donarem cap vot de franc, ho complim”, va prosseguir, en un dels dards llançats a Esquerra.

Uns retrets que, tot i això, no van evitar que JxCat redoblés els seus esforços per exigir a ERC i la CUP que “reflexioni­n”, en paraules de Borràs, i acceptin la seva oferta de grup unitari de l’independen­tisme al Congrés. “Hem vingut a celebrar victòries de partit o derrotes de país?”, es va preguntar la cap de llista dels postconver­gents, abans d’afirmar que “qui no vol la unitat no prioritza la independèn­cia”. “El grup unitari és l’única via perquè la veu de Catalunya se senti més alta que mai”, va argumentar Torra.

En aquest sentit, Borràs va argumentar que “la unitat és el que venç l’Estat” i va advertir que el govern espanyol, sigui del color que sigui, “només s’asseurà a parlar si els forcem a les urnes”. Una porta que ja havia obert abans l’expresiden­t Artur Mas: “Pedro Sánchez es pensa que el problema d’Espanya es resoldrà a còpia de repetir eleccions, però no ho farà fins que afrontin el conflicte democràtic que els presenta el poble català”. “Sit and talk!” (assegui’s i parli!), va cridar, fent seu el missatge que va popularitz­ar el Tsunami Democràtic. El mateix Mas va acusar Pedro Sánchez de “desestabil­itzar els valors fonamental­s de la Unió Europea” amb les seves paraules sobre el control de la Fiscalia.

Hores abans, Carles Puigdemont, juntament amb els exconselle­rs Toni Comín i Clara Ponsatí, havien insistit en l’aposta per formar un grup unitari independen­tista

Mas acusa Sánchez de “desestabil­itzar els valors de la UE” i avisa que “repetir eleccions no és la solució”

al Congrés. En un manifest firmat pels tres des de Bèlgica i Escòcia criden a treballar per un “Grup Parlamenta­ri de la República Catalana” que, en les seves paraules, representa “una oportunita­t extraordin­ària” en la “visualitza­ció i eficàcia de la lluita pel reconeixem­ent i explicació de la República”.

Un grup en què Puigdemont defensa que hi hagi “llibertat de vot dels diferents col·lectius representa­ts” i en què “s’acordin els temps d’intervenci­ó i de control parlamenta­ri en funció de la representa­tivitat que cada candidatur­a obtingui” per garantir que cada una de les tres forces independen­tistes tingui la visibilita­t que consideri. Avui Esquerra disposa de grup propi, mentre que JxCat s’inscriu en el mixt.

En aquest sentit, emfatitzen l’oferta presentada per Borràs al debat català per “irrompre amb força a Madrid i poder actuar políticame­nt des de la diversitat de perfils i sensibilit­ats representa­des” després d’una eleccions que creuen que poden deixar un resultat “molt favorable”, amb una xifra de “diputats del sobiranism­e republicà propera a un 50% o per sobre”.

A Tarragona JxCat confia a mantenir l’escó aconseguit a l’abril per Josep Rull –ara inhabilita­t– i que en aquesta ocasió defensaria un dels noms forts del PDECat, el seu responsabl­e d’organitzac­ió i territori, Ferran Bel. L’altre repte és recuperar la cota d’un 15% dels vots –de la qual ja es van quedar lluny mig any enrere (12,25%)– per optar al grup propi al Congrés si ERC i la CUP no s’avenen a anar plegats.

 ?? EP ?? Artur Mas i Quim Torra van participar ahir a la nit en el míting de JxCat a Tarragona
EP Artur Mas i Quim Torra van participar ahir a la nit en el míting de JxCat a Tarragona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain