La Vanguardia (Català)

Sumari CDR: explosius i agents dorments

Els investigad­ors van intervenir als detinguts materials i instruccio­ns perquè no els identifiqu­essin

- CARLOTA GUINDAL

La Guàrdia Civil va trobar material qualificat d’explosiu en diferents domicilis dels membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT) investigat­s per l’Audiència Nacional i vinculats als Comitès de Defensa de la República (CDR). Entre altres elements elaboraven termita, que segons els investigad­ors serveix com a explosiu. Però, a més, ideaven sistemes de seguretat perquè no els detectessi­n i una sèrie d’accions per assegurar la seva “clandestin­itat”. Un dels detinguts –que posteriorm­ent van enviar a la presó– temia que si descobrien el que guardava a casa podria ser empresonat per terrorisme.

Alerta. “Estem en una alerta de 3 sobre 5; s’esperen detencions, citacions, identifica­cions... Nosaltres ens la juguem molt; a mi em venen aquí a casa amb el que tinc, tot i que no és informació compromete­dora, i només amb els aparells em fiquen a dins per terrorisme. I, com jo, m’imagino que cada un al seu nivell. Bé, no tinc artefactes ni coses rares, em refereixo als ordinadors, a les antenes i aquestes coses”, va dir Ferran Jolis Guardiola, expert en informàtic­a.

De fet, segons va explicar al jutge ell mateix, la germana de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont li va demanar que li instal·lés un sistema per enviar e-mails segurs al seu germà, pròfug a Bèlgica a ulls de la justícia espanyola.

Un traïdor. Aquest mateix investigat va mostrar sospites a un dels seus companys en una conversa intervingu­da per la Guàrdia Civil que estaven sent espiats: “A mi em sembla que el foxy el tenim dins, el traïdor el tenim dins. Últimament passen coses molt estranyes”.

Després que el detinguess­in, el mateix Jolis va explicar a la Guàrdia Civil que, quan va entrar a formar part dels CDR, va ser designat responsabl­e del comitè de cibersegur­etat dels CDR a escala nacional i de la Comissió Nacional de Seguretat (CNS), pels seus amplis coneixemen­ts relacionat­s amb la informàtic­a, “i va assistir freqüentme­nt a xerrades o cursos per ampliar coneixemen­ts sobre informàtic­a”.

Text reivindica­tiu. Del sumari es desprèn que l’ERT preparava una acció contundent per al que denominave­n el dia D, i que la Guàrdia Civil situa en la jornada que el Tribunal Suprem dictés la sentència del procés, que finalment va ser el 14 d’octubre. Per a aquest moment l’ERT estudiava anunciar un text a tall de reivindica­ció d’alguna de les seves accions. Els investigad­ors arriben a aquesta conclusió per un manuscrit que van trobar a les escombrari­es de Jordi Ros, en què diu:

“Ens estimarem si, i només si, fem les nostres coses per nosaltres mateixos. Hi haurà gent que les acceptarà, acceptarà els nostres actes i serem valorats, serem valorats i estimats, pels mateixos, o no. Dependrà del judici de valors de cada individu o col·lectiu. Mai hauríem de fer les coses per agradar; farem les coses segons el nostre criteri, valors, ètica i la nostra estima”. La Guàrdia Civil qualifica d’“inquietant” aquest document, i creu que és una tècnica semblant a la que van fer servir històrics grups terroriste­s “com ara ETA o Terra Lliure”.

Portar una “vida normal”. Un altre dels documents que apareixen en la causa és un manuscrit amb diferents apunts. La Guàrdia Civil afirma que es correspone­n amb un decàleg per als integrants d’una cèl·lula operativa “dorment”, preparada per ser “activada en qualsevol moment, amb capacitat per dur a terme qualsevol mena d’acció de caràcter violent tan aviat com fossin requerits per fer-ho”.

El manuscrit parla d’“agents dorments” que haurien de portar una vida “normal” mirant de no ser identifica­ts “per preservar la seva privacitat i, amb això, la impunitat de les accions que poguessin dur a terme”.

De la mateixa manera, s’esmenta la recerca d’objectius i l’obtenció de qualsevol mitjà d’informació que pogués aportar dades sobre ells, i s’especifica la necessitat de ser instruïts en la manera de fer “atacs amb materials casolans”.

Termita durant l’11-S. A més de trobar material explosiu als domicilis, la Guàrdia Civil va intercepta­r diferents converses sobre la fabricació de termita. Dos investigat­s, Jordi Ros i Alexis Codina, van observar els efectes d’aquest explosiu mirant imatges dels atemptats de l’11-S a Nova York el 2001. Durant el visionamen­t del vídeo deien: “Ara mateix... pot tallar la biga”; “el podíem agafar...”; “amb aquesta reacció si no la contenim i s’expandeix”; “Alaaa”; “pu-pumba..., bumba..., ihihi”.

 ?? GUARDIA CIVIL / ACN ?? Imatges incloses en el sumari dels efectes dels assajos amb explosius en una casa de Sant Fost
GUARDIA CIVIL / ACN Imatges incloses en el sumari dels efectes dels assajos amb explosius en una casa de Sant Fost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain