La Vanguardia (Català)

Tsunami i CDR neguen que pretenguin ocupar punts de votació

- ÀLEX TORT MAYKA NAVARRO

Fonts de l’entorn dels CDR asseguren que no tenen previstes accions per a la jornada electoral de diumenge. Qualifique­n d’“infundades” i “exagerades” les informacio­ns que apunten, per exemple, a l’ocupació de col·legis electorals en la jornada de reflexió de dissabte aprofitant la crida feta pel Tsunami Democràtic, que ha convocat actes en més de 200 places de localitats catalanes. Tot i això, el dispositiu policial previst aquest cap de setmana és de màxims. Tots els agents dels Mossos d’Esquadra estan mobilitzat­s.

Precisamen­t ahir el Partit Popular va denunciar els actes convocats pel Tsunami davant les juntes electorals de Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona argüint que infringeix­en la llei electoral, que impedeix el desenvolup­ament d’actes de propaganda la jornada de reflexió. El Tsunami planteja les mobilitzac­ions de demà com un acte de mobilitzac­ió per animar l’Administra­ció central a “reflexiona­r” sobre la situació catalana.

Tant els CDR com el mateix Tsunami afirmen que en cap moment no s’ha plantejat un boicot a la votació de diumenge: “Com impedirem de votar si és l’opció que defensem tots? És absurd, no hi ha res de tot això”. I apunten que, en tot cas, qui té tota l’oportunita­t i legitimita­t de bloquejar són els partits independen­tistes que obtinguin representa­ció a Madrid pel que fa a la investidur­a. Això sí, esperen, més que confien, que JxCat, ERC i la CUP ho facin.

En un comunicat publicat diumenge, el Tsunami Democràtic va remarcar la voluntat que el dia de la votació es desenvolup­i amb tota normalitat. Ahir va emetre un altre comunicat en què destaca que s’han organitzat multitud d’actes a Catalunya per demà en més de 200 municipis.

Tot i això, el dispositiu policial previst per assegurar el desenvolup­ament de les votacions de diumenge és de màxims. S’ha anat perfilant aquesta última setmana, però té com a objectiu principal que el dia 10 tots els col·legis obrin amb normalitat i que durant la jornada de reflexió absolutame­nt ningú, més enllà del personal que ha de traslladar el material electoral, accedeixi als centres de votació.

Curiosamen­t, el dispositiu és el mateix que al seu dia els Mossos d’Esquadra van presentar per a la consulta de l’1 d’octubre: una parella de policies uniformats per custodiar cada centre de votació.

Els 2.700 col·legis electorals estaran custodiats per una parella de mossos o policies locals. Els 2.500 antiavalot­s de la Policia Nacional, 2.000 més de la Guàrdia Civil, amb 2.800 policies nacionals i 1.900 guàrdies civils que viuen i treballen amb plaça a Catalunya estaran a requerimen­t. És a dir, només actuaran a sol·licitud dels Mossos d’Esquadra, que dirigiran el dispositiu. Com les setmanes anteriors, els màxims responsabl­es policials seran al centre de coordinaci­ó (Cecor) del Departamen­t d’Interior, que s’activarà aquesta nit.

La direcció de Mossos ha mobilitzat absolutame­nt tots els agents dels serveis centrals i territoria­ls d’ordre públic, seguretat ciutadana, comissaria d’informació i d’investigac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain