La Vanguardia (Català)

Immigració i ultradreta

-

Les migracions –també les causes en les societats d’origen i els desajustos que provoquen en les d’acollida– són un dels grans temes del debat contempora­ni. Sempre hi ha hagut migracions, però la desigualta­t creixent, les guerres, persecucio­ns, misèries i fams que les propicien, així com la mobilitat, les han multiplica­des. D’aquí a convertir-se en un dels assumptes prioritari­s a les agendes dels partits hi ha hagut un pas. I d’aquí a la manipulaci­ó política, de vegades amb propòsits més electorali­stes que assenyats, n’hi ha hagut un altre. Això és quelcom que es pot verificar en bona part dels països desenvolup­ats, des dels EUA fins als de la Unió Europea.

Per exemple, a França, on l’actualitat política està marcada per la immigració. Amb les presidenci­als del 2022 a la vista, i amb uns sondejos que li vaticinen resultats semblants als de la ultradreta­na Marine Le Pen, el president Emmanuel Macron ha decidit restringir l’accés dels immigrants a la sanitat pública. Aquesta decisió potser contindrà en alguna mesura Le Pen. Ja ho veurem. Però és probable que resti suports a Macron entre els que creuen que els immigrants, a més d’estrangers i desplaçats, són éssers humans com els nadius de França, i per tant gaudeixen de drets similars. En una altra prova del gir de Macron a la dreta en matèria migratòria, la policia va començar a desmantell­ar ahir de matinada el gran campament d’immigrants plantat prop de la Porte de la Chapelle, al nord de París.

És un fet que a Europa ja hi ha milions i milions d’immigrants, que la immigració il·legal va a l’alça i que tot això propicia problemes de gestió a les administra­cions dels països comunitari­s, incapaços, a més a més, de consensuar les polítiques. També ho és que les autoritats occidental­s tenen l’obligació de controlar aquest fenomen i d’evitar que dificulti encara més el govern dels seus respectius països. Tot això és cert. Però també ho és, així mateix, que les formacions polítiques, i de manera molt particular les ultradreta­nes, que no dissimulen ja el seu alè populista, han fet d’aquestes polítiques restrictiv­es i insolidàri­es un cavall de batalla, que cavalquen amb lesa humanitat i sense escrúpols a l’hora d’exagerar o falsejar les dades que manegen per justificar-se.

Espanya ha estat durant molts anys un país en el qual la ultradreta no tenia una representa­ció explícita al Congrés dels Diputats. Ja no és així. Vox té ara 24 escons. I els últims sondejos li vaticinen en les eleccions de diumenge que ve un increment espectacul­ar, que podria portar-lo a disposar de 50 escons o més i convertir-se en la tercera força política espanyola. Davant d’aquesta eventualit­at, és oportú recordar alguna de les darreres afirmacion­s dels dirigents de Vox, que han suggerit per exemple que els immigrants són delinqüent­s o culpables de la majoria de violacions, i que mereixen deportacio­ns massives.

Aquestes manifestac­ions coincideix­en, en l’aspror, la intenciona­litat política o la inexactitu­d, amb les que han formulat prèviament formacions xenòfobes dels Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Hongria, el Brasil o altres països. Aquí o allà, la ultradreta no dubta a discrimina­r els immigrants, sol donar per feta la “islamitzac­ió d’Europa” i criminalit­za els que defensen els drets humans dels perseguits. És prioritari per a aquestes formacions reaccionàr­ies oposar la sort dels nadius amb la dels nouvinguts, fent entendre que qualsevol considerac­ió amb els segons serà forçosamen­t lesiva per als primers, una fal·làcia que de vegades fa efecte en les capes menys afortunade­s o instruïdes de la societat. No és aquesta, certament, una conducta que honri els principis morals que diuen que respecten tants ultraconse­rvadors. Ni conforme, sens dubte, amb els fonaments ètics de la Unió Europea. Ni, sovint, basada en la veritat.

Se senten ja a Espanya manifestac­ions xenòfobes similars a les sentides als EUA o França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain