La Vanguardia (Català)

La cimera del clima de Madrid

-

L’elecció de Madrid per celebrar la conferènci­a número 25 de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25), que en principi havia de tenir lloc a Santiago de Xile, suposa una oportunita­t perquè les autoritats municipals de la capital d’Espanya, així com de la Comunitat de Madrid, prenguin més consciènci­a sobre la necessitat de lluitar contra la contaminac­ió i l’escalfamen­t global.

Fins al moment els governs madrilenys, tant municipals com autonòmics, no s’han caracterit­zat, precisamen­t, per la sensibilit­at necessària per prendre mesures efectives per reduir les emissions contaminan­ts per tal de millorar la qualitat de l’aire ni per cap altra acció per defensar el medi ambient, com podria ser la reducció de residus, entre d’altres. Tant és així, que la ciutat de Madrid és una de les capitals més endarrerid­es d’Europa Occidental en qüestió d’eficiència energètica i, a més, està denunciada per la Unió Europea, igual que Barcelona, per excedir els límits màxims permesos de contaminac­ió de l’aire.

L’intent de revertir l’operació Madrid Central per part del nou Ajuntament de Madrid (PP, Cs i Vox) està en l’origen de la decisió de formalitza­r aquesta denúncia, malgrat que la comissaria europea de Medi Ambient havia declarat la insuficièn­cia d’aquesta operació per recuperar el nivell de contaminac­ió acceptable. Les diverses declaracio­ns dels principals líders polítics de la capital i de la Comunitat demostren que la lluita contra la contaminac­ió no forma part de les seves prioritats. Això és una cosa que hauran de canviar a partir d’ara per superar la contradicc­ió que suposa que hagin acceptat la celebració de la conferènci­a sobre el clima.

Les ciutats que fins ara han acollit cimeres climàtique­s s’han caracterit­zat, en bona part, per intentar reflectir una imatge de compromís en la lluita contra el canvi climàtic. En el cas de Madrid no és així. La ciutat té poc a mostrar al respecte. Fins i tot podria dir-se que Madrid no sembla la capital europea més idònia per a la celebració de la cimera climàtica. Però ha aconseguit ser-ho gràcies als esforços del Govern de Pedro Sánchez per voler liderar la lluita contra el canvi climàtic. Això, en principi, és positiu. El COP25 de Madrid, per tant, no s’hauria de quedar, en vista del que s’ha dit, en la simple celebració d’un congrés internacio­nal per important que sigui per a la imatge d’Espanya i del seu Govern, tant per l’elevat nombre de participan­ts com per la projecció internacio­nal. Cal fer tot el possible perquè, a més, contribuei­xi a donar l’impuls necessari a la transició ecològica tant a la capital d’Espanya com a la resta de les ciutats espanyoles, com Barcelona, i en la política mediambien­tal del nou govern que ha de sortir de les urnes diumenge que ve.

La capital d’Espanya no s’ha caracterit­zat fins ara per la lluita contra el canvi climàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain