La Vanguardia (Català)

Facebook emprava dades d’usuari per pressionar els competidor­s

- ALBERT MOLINS Barcelona

Facebook va utilitzar, entre el 2011 i el 2015, dades personals dels seus usuaris com a moneda de canvi per negociar i manipular competidor­s, segons es desprèn de la filtració de més de 7.000 documents d’una demanda presentada en un jutjat de Califòrnia per Six4Three, un exdesenvol­upador d’aplicacion­s que acusa la xarxa social d’arruïnar-lo tallant-li l’accés a aquestes dades.

La filtració revela que Facebook proporcion­ava informació privada d’usuaris només als desenvolup­adors que li contractav­en publicitat o que no representa­ven cap amenaça seriosa.

Això suposaria un engany als mateixos usuaris sobre la seva privacitat, una manera de monetitzar aquesta informació i una pràctica que podria atemptar contra la lliure competènci­a, ja que només afavoria determinad­es empreses.

Entre la documentac­ió hi ha més de 4.000 comunicaci­ons internes de la companyia –1.210 porten el segell d’“altament confidenci­al”–, i dimecres va ser revelada pel periodista Duncan Campbell, que també ha fet arribar còpies dels documents al Congrés dels Estats Units.

“Els documents revelen com Mark Zuckerberg i el seu equip van trobar maneres d’utilitzar les dades dels usuaris de Facebook, incloent-hi informació personal sobre amics, relacions i fotos, per pressionar els seus socis”, va tuitejar Campbell.

Entre les empreses afavorides hi podria haver Amazon, a qui es va donar “accés privilegia­t a les dades dels usuaris perquè va invertir molts diners en publicitat”. Per contra, la mateixa documentac­ió revela que “l’aplicació MessageMe va veure tallat el seu accés a les dades perquè s’havia tornat massa popular i estava competint amb Facebook”, ha explicat Campbell.

Aquestes pràctiques són les que, segons Campbell, van permetre abusos com l’escàndol de Cambridge Analytica.

En aquest sentit, el mateix dimecres, Xavier Becerra –fiscal general de Califòrnia– va acusar Facebook de no haver proporcion­at una gran quantitat d’informació sol·licitada en una investigac­ió de les seves pràctiques de privacitat, que va començar l’any passat arran de l’escàndol de Cambridge Analytica. Becerra va dir que en una petició davant un tribunal de San Francisco ha sol·licitat que s’obligui Facebook a “complir adequadame­nt” amb aquest requerimen­t, i amb un conjunt de preguntes lliurades a la companyia al juny.

Els documents obtinguts són els mateixos a què ja va accedir el Parlament britànic el 2018 en el curs de la seva investigac­ió sobre Facebook, en el marc de la denúncia interposad­a per la start-up Six4Three el 2015.

Denegava l’accés a informació personal als desenvolup­adors que no contractav­en publicitat

 ?? ANDREW HARNIK / AP ?? Mark Zuckerberg
ANDREW HARNIK / AP Mark Zuckerberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain