La Vanguardia (Català)

Malestar als campus pel lliurament dels manifestos

Els impulsors demanen davant Torra el dret d’autodeterm­inació

- Barcelona

Les protestes a les universita­ts catalanes des que es va saber la sentència de l’1-0, el 14 d’octubre, continuen minant la convivènci­a entre els seus membres. Després de l’agitació estudianti­l, part del col·lectiu de treballado­rs mostra el seu malestar a les xarxes socials per la instrument­alització política de la representa­tivitat de la universita­t. Ahir va sumar un nou capítol.

Un grup de membres dels claustres de les universita­ts públiques catalanes van lliurar al president de la Generalita­t, Quim Torra, un manifest en què demanen l’amnistia dels líders del procés, reivindiqu­en el dret a l’autodeterm­inació i condemnen la “repressió i la violència policial”. Torra va lloar el compromís de les universita­ts, entre altres aspectes perquè demostra “el consens que hi ha en la societat catalana” entorn del rebuig de la sentència. Però aquestes paraules contrasten amb les queixes rebudes en les direccions dels centres i les que es poden llegir als mitjans en el sentit de l’excessiva implicació política de la universita­t. Així, circula un document firmat per 800 professors que dissenteix­en d’aquest tipus de declaracio­ns.

Els manifestos sobiranist­es han estat aprovats per un 80% dels membres del claustre que van participar en la votació. El claustre és el màxim òrgan representa­tiu de la comunitat università­ria, i està format per l’equip rectoral, el gerent, els professors, personal administra­tiu i estudiants. De totes maneres, a aquests claustres reunits de manera excepciona­l hi van assistir menys del 50% dels seus membres en tots els casos. A les grans universita­ts, com la UAB i la UB, hi va assistir només un terç de les persones amb dret a vot.

L’alta abstenció no nega l’aclaparado­ra majoria. Com va apuntar el secretari d’Universita­ts del Govern, Francesc Xavier Grau, “qui no vota accepta el resultat”.

Els manifestos sobiranist­es no parteixen dels rectors, sinó d’algun dels membres del claustre (treballado­rs o estudiants). Els rectors van publicar un document de rebuig de la sentència el mateix dia que es va fer pública. No van demanar ni l’amnistia ni van reclamar l’autodeterm­inació, però sí que van denunciar la duresa de la sentència i la necessitat de diàleg polític. Reconeixen­t la “diversitat ideològica” de les seves comunitats, van advocar per donar cabuda a “totes les idees i manifestac­ions”. Cal assenyalar el volum de persones vinculades als campus. La comunitat de la UB és la més gran a Catalunya. La suma dels seus estudiants i treballado­rs supera les 70.000 persones. Aquesta xifra equival a la població de Castelldef­els o Manlleu i dobla la de Vic.

Els manifestos sobiranist­es que han estat debatuts als claustres van partir de l’associació Universita­ts pels Drets Civils, formada, segons el seu web, per “integrants de la majoria de les universita­ts catalanes” que denuncien “la deriva antidemocr­àtica, la vulneració de drets i la repressió que viu la societat catalana per part de l’Estat”.

Els claustres universita­ris no van votar comissiona­r una representa­ció per lliurar el manifest al president. Van ser els impulsors d’aquests manifestos els que ahir es van reunir amb Torra al Palau de la Generalita­t.

El text va aconseguir un 80% de sís en reunions de claustres en què van faltar més de la meitat dels membres

 ?? EP ?? Acte d’ahir en què membres dels claustres van lliurar els manifestos sobiranist­es al president Torra
EP Acte d’ahir en què membres dels claustres van lliurar els manifestos sobiranist­es al president Torra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain