La Vanguardia (Català)

Tarragona estrenarà nova terminal de creuers el 2021

Les obres per ampliar en quatre hectàrees el moll de les Balears començaran el primer semestre de l’any que ve

- SARA SANS Tarragona

El port de Tarragona acaba de tancar una temporada de creuers de rècord. Uns 100.000 passatgers han fet escala a la ciutat. En total, 65 vaixells, un 14% més que l’any passat, han atracat al moll de les Balears. La temporada que ve, que es presenta amb un moviment similar, serà logísticam­ent més complicada. El trànsit dels creuers s’haurà de compatibil­itzar amb les obres d’ampliació d’aquesta terminal, que ara es limita a un dic de només 15 metres d’amplitud.

Les obres d’ampliació del moll de les Balears suposaran un abans i un després per als creueriste­s i per a totes les empreses de serveis que giren al voltant del negoci. La falta d’espai actual condiciona el moviment d’autocars, taxis i vehicles, especialme­nt quan coincideix­en diversos vaixells o quan són creuers grans, com el Costa Fortuna ,el vaixell amb passatgers més gran que ha arribat a Tarragona, amb 272 metres d’eslora i una alçària de 17 pisos. Des del 2013 el creixement exponencia­l de creuers amb escala o punt de partida a Tarragona van obligar a adequar el moll i a projectar unes obres que finalment començaran el primer trimestre de l’any que ve.

El projecte preveu la construcci­ó d’una esplanada de quatre hectàrees, a la zona intermèdia del dic més exterior del port. Al nou espai, a part d’aparcament per als vehicles que transporte­n els passatgers a la ciutat o a les excursions, també hi haurà una gran carpa que acollirà tots els serveis que s’ofereixen als creueriste­s.

El calat en aquesta zona del port és de 20 metres, una profundita­t que permet que hi puguin atracar vaixells grans però que implica una aportació de material importantí­ssima per poder ampliar el moll. Les obres suposen una inversió de 35 milions d’euros i estaran a punt el 2021. Durant la primavera d’aquell mateix any està previst que Tarragona sigui la seu de l’Assemblea de Medcruise, la reunió semestral de l’Associació de Ports de Creuers de la Mediterràn­ia, que acull uns 150 representa­nts del sector.

En paral·lel, s’han posat en marxa els estudis per construir el contradic d’Els Prats, que tancarà el port per l’extrem oest, al costat de la platja de Vila-seca. La tramitació i l’execució d’aquesta obra requerirà entre set i vuit anys, servirà per delimitar les instal·lacions portuàries i deixarà un pas d’uns 400 metres de longitud entre l’extrem del futur contradic d’Els Prats i l’extrem del moll de les Balears.

Per a la construcci­ó del contradic d’Els Prats, el president

El port tanca una temporada de rècord: 65 vaixells i 100.000 passatgers han fet escala a la ciutat

del port, Josep Maria Cruset, ha anunciat una primera inversió de vint milions d’euros entre el 2020 i el 2024. El contradic serà una instal·lació “multifunci­onal” en què tant podran atracar creuers amb passatgers com vaixells de càrrega, ja que tindrà accés directe a la nova zona d’activitats logístique­s (ZAL), de més de cent hectàrees i amb un projecte constructi­u que s’està tramitant.

La temporada de creuers d’aquest any es va acabar diumenge passat amb l’arribada del Wind Star. El rècord de passatgers concentrat­s en menys temps es va registrar la setmana del 17 al 23 de setembre. Del dimarts al dijous van arribar més de 10.000 creueriste­s en quatre naus: el Costa neoRiviera (1.727 passatgers), el Costa Mágica ,el Costa Fortuna (3.470 passatgers cadascun) i el Marella Dream, amb 1.533 persones a bord.

Els turistes que han fet escala a Tarragona han estat principalm­ent italians, espanyols, anglesos, francesos, alemanys i americans. L’arribada de creuers a la ciutat va fer el gran salt el 2017, quan van arribar 37 vaixells (15 més que l’any anterior) i un total de 51.400 turistes, gairebé la meitat aportats per Costa Cruceros. La xifra, que suposava un increment d’un 284% respecte del 2015, s’ha pràcticame­nt duplicat en només dos anys.

 ?? XAVI JURIO ?? Des d’aquesta plataforma, davant el moll de les Balears, s’ultimen els preparatiu­s de les obres
XAVI JURIO Des d’aquesta plataforma, davant el moll de les Balears, s’ultimen els preparatiu­s de les obres
 ?? PORT DE TARRAGONA ?? A la dreta, imatge virtual de la futura terminal de creuers
PORT DE TARRAGONA A la dreta, imatge virtual de la futura terminal de creuers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain