La Vanguardia (Català)

Prop d’un 40% dels apartament­s turístics ja tenen sonòmetres

- Barcelona

Els sonòmetres que controlen l’excés de soroll van pel camí de convertir-se en un complement habitual als apartament­s turístics de Barcelona. Ja hi ha 3.594 habitatges d’ús turístic amb llicència que tenen un sistema de control dels excessos sonors. Els han instal·lat durant els últims tres anys i ja estan operatius en un 37% dels 9.657 apartament­s que hi ha registrats a la capital catalana.

D’aquesta manera, quan el soroll supera els nivells permesos salta una alarma que avisa el propietari o l’empresa gestora de l’habitatge perquè es posi en contacte amb els turistes i els adverteixi que s’excedeixen. Des d’aquest estiu, 900 d’aquests habitatges van un pas més enllà i disposen d’un servei d’“agents nocturns” que es presenten al pis en qüestió de minuts i demanen amablement als llogaters que acabin la festa o abaixin el to de la veu per garantir el descans dels veïns quan toca.

Durant els mesos d’estiu van fer 1.300 intervenci­ons. Un 86% de les incidèncie­s registrade­s van ser per sorolls a hores intempesti­ves. Parlem de converses amb un to més alt del compte, de música massa alta... El 14% restant correspon directamen­t a festes nocturnes muntades als apartament­s turístics.

El punt àlgid va ser el cap de setmana del Sónar, a mitjans de juliol, quan l’equip de serenos de Roomonitor va fer prop d’un centenar d’intervenci­ons en un parell de dies. En conjunt l’agost va ser el mes amb més incidèncie­s: es van concentrar gairebé la meitat de totes les alertes de l’any.

La iniciativa dels sonòmetres i els serenos va sorgir de l’associació d’apartament­s turístics de Barcelona (Apartur) i l’empresa Roomonitor, i en poc temps s’ha estès com la pólvora dins el sector. Els responsabl­es dels 3.594 apartament­s –en mans d’unes 600 empreses i propietari­s– amb el sistema instal·lat van rebre ahir un nou segell de qualitat denominat WeRespect, mitjançant el qual s’acredita que el pis turístic en qüestió controla les situacions potencialm­ent molestes. “El sector s’ha adonat de la importànci­a de l’autoregula­ció”, destaca Nacho Suárez, cofundador de Roomonitor. En aquest sentit, el president d’Apartur, Enrique Alcántara, insta a “maximitzar l’impacte positiu i mitigar els efectes negatius”. Per això, a més dels sonòmetres i els vigilants personals, el segell de qualitat també comporta altres obligacion­s, com ara tenir clarament senyalitza­t el timbre d’entrada a l’habitatge als porters automàtics per evitar empipar els veïns més del compte.

El mes d’agost va concentrar gairebé la meitat d’incidèncie­s relacionad­es amb l’excés de soroll

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain