La Vanguardia (Català)

La pel·lícula ‘Orlando’ inspirarà la gala Met 2020

L’exposició estarà dedicada a la història de la moda

- SANDRA ARBAT Barcelona

Si l’any passat la temàtica Camp: notes on fashion es va traduir en l’intèrpret Jared Leto, amb una rèplica del seu cap sota el braç, passejant-se pel Met, o en l’artista Lady Gaga fent un striptease per les escales, la mostra d’aquesta edició girarà entorn d’un concepte més tradiciona­l i conservado­r: la moda vista a través del temps.

Sota el nom About time: fashion and duration (Sobre el temps: moda i durada), el Metropolit­an Museum de Nova York exhibirà, la primavera que ve, un segle i mig d’història de la moda extreta directamen­t dels seus arxius privats. Una exposició que començarà, com sempre, el primer dilluns de maig amb la famosa gala Met i que obrirà les portes al públic el dia 7 del mateix mes.

L’organitzac­ió ha confirmat el director creatiu de Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière, el compositor Lin Manuel Miranda i les actrius Meryl Streep i Emma Stones com a amfitrions de l’exclusiva cerimònia organitzad­a per Anna Wintour.

Andrew Bolton, comissari de l’exposició, ha explicat a l’edició dels Estats Units de Vogue que va trobar la inspiració de la temàtica en la pel·lícula del 1992 Orlando, protagonit­zada per Tilda Swinton, una cinta basada en la novel·la homònima de Virginia Woolf: un al·legat feminista amb una posada en escena barroca i molt suggeridor­a que li va valer el premi Bafta al millor maquillatg­e i perruqueri­a i una nominació a millor disseny de vestuari.

De fet, Bolton explica que la idea se li va acudir arran d’una seqüència de la pel·lícula. “Hi ha una escena meravellos­a en què Tilda Swinton s’endinsa en un laberint amb un vestit a la francesa del segle XVIII, i, quan el travessa, la seva roba evoluciona a un vestit de mitjans del segle XIX i reapareix a l’Anglaterra del 1850. D’allà va sorgir aquesta idea”.

Virginia Woolf serà la narradora de l’exposició, a partir de diferents cites de les seves tres novel·les vinculades amb el temps: Orlando, La senyora Dalloway i Al far. Aquestes s’intercalar­an

Meryl Streep, Emma Stone i el creatiu de Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière, seran els grans amfitrions

entre els dissenys selecciona­ts per l’organitzac­ió com a fil conductor. L’objectiu d’aquesta edició és comparar vestits de diferents èpoques per demostrar al públic la importànci­a de la moda per expressar el pas del temps, a més de contraposa­r vestits de dissenyado­rs que van ser rivals, dels quals un va passar a la història i l’altre no. De fet, Lagerfeld ja ho va explicar en una entrevista que s’ensenya al seu memorial: “La roba és el primer que et passa pel cap quan parles sobre una era: quan penses en el segle XVIII t’imagines vestits amb faldilla mirinyac, abans que algun concepte d’arquitectu­ra o qualsevol altra cosa”.

 ?? IMDB ?? Fotograma de la pel·lícula Orlando (1992), protagonit­zada per Tilda Swinton
IMDB Fotograma de la pel·lícula Orlando (1992), protagonit­zada per Tilda Swinton
 ?? ROLLINS-AA15 / AFF-USA.COM / GTRES ?? Meryl Streep conduirà la vetllada
ROLLINS-AA15 / AFF-USA.COM / GTRES Meryl Streep conduirà la vetllada
 ?? JAMIE MCCARTHY / AFP ?? Anna Wintour, cap de Vogue USA
JAMIE MCCARTHY / AFP Anna Wintour, cap de Vogue USA
 ?? GTRES ?? Emma Stone, amfitriona de la gala
GTRES Emma Stone, amfitriona de la gala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain