La Vanguardia (Català)

‘Los muros que separan el mundo’, un recorregut per barreres que divideixen

El mur de Berlín obre demà aquesta nova sèrie documental que estrena #0

- Redacció

Coincidint amb l’aniversari de la caiguda del mur de Berlín, de què aquest 9 de novembre es compleixen 30 anys, el canal #0 de Movistar+ estrena demà a les 19 hores la sèrie documental Los muros que separan el mundo, que durant sis episodis parlarà del triomf de l’esperit humà, d’esperança i d’unitat davant la divisió que provoquen aquestes construcci­ons.

Al llarg de la història, la humanitat ha construït nombrosos murs per separar territoris, establir fronteres o frenar invasions, però també han servit per separar la gent. Los muros que separan el mundo visita els murs més icònics del món i dona a conèixer les persones que viuen sota les ombres d’aquestes construcci­ons.

Des de les ruïnes d’antigues muralles fins a les barreres de ciment que es construeix­en ara, cada episodi d’aquesta sèrie documental descobreix les històries personals que hi ha rere els murs, per què van ser construïts i què passa quan cauen.

La nova sèrie s’estrena demà amb l’episodi que commemora l’aniversari de la caiguda del mur de Berlín. El 9 de novembre del 1989 el món va contemplar la caiguda d’aquell mur, que suposava el final de la guerra freda. Amb aquest acte, els ciutadans alemanys van acabar amb una separació imposada pel govern de l’RDA. El 12 d’agost del 1961, de la nit al dia, Berlín havia quedat dividit: es van estendre filats i es van bloquejar les línies telefòniqu­es i de ferrocarri­l. La ciutat va quedar partida en dues, i durant dècades amics i familiars van estar separats.

A través de testimonis en primera persona i amb imatges d’arxiu, aquest episodi desgrana com era la vida en aquesta ciutat on molta gent va perdre la vida intentant escapar-se cap a la llibertat. El capítol també reflexiona sobre els reptes a què s’enfronta avui dia la capital, trenta anys després de la reunificac­ió, amb algunes ferides del passat que encara no han acabat de cicatritza­r.

Els episodis següents de la sèrie documental viatjaran a Mèxic, Israel, Palestina, Corea, Irlanda del Nord i Xipre per mostrar algunes d’aquestes construcci­ons o el que en queda.

 ?? MOVISTAR+ ?? Part del Mur encara es conserva a l’East Side Gallery
MOVISTAR+ Part del Mur encara es conserva a l’East Side Gallery

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain