La Vanguardia (Català)

Madrid acull la cimera de l’ONU entre crítiques per la seva inacció climàtica

L’absència d’ambició resta credencial­s al Consistori de cara a la conferènci­a

- Barcelona

Madrid acollirà entre els dies 2 i 13 de desembre la conferènci­a número 25 del Conveni de Canvi Climàtic de l’ONU. L’esdevenime­nt ha estat molt ben rebut perquè pot donar projecció internacio­nal a la capital espanyola. També coincideix que Madrid està preparada i capacitada per organitzar un esdevenime­nt d’aquesta magnitud, que reunirà més de 20.000 persones. Tot i això, la gran paradoxa és que l’actual govern local de Madrid ha rebut nombroses crítiques per la seva inacció en matèria de política climàtica, l’eix dels debats d’aquesta cimera de l’ONU. No és aquesta precisamen­t la bandera preferida del PP.

Moltes de les ciutats que han acollit les anteriors conferènci­es del clima de l’ONU han aprofitat l’oportunita­t per mostrar al món la seva implicació en la lluita contra el canvi climàtic. L’exemple més clar va ser Copenhague­n, que es va convertir en un aparador de les iniciative­s de desenvolup­ament perdurable.

Madrid té un potent i ric teixit social que alimenta el moviment de la justícia climàtica. Però el govern de l’Ajuntament de Madrid, en canvi, no s’ha caracterit­zat pels seus plans per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Al contrari. El seu intent de corregir la zona de baixes emissions de Madrid Central li va valer nombroses crítiques i va esperonar la denúncia de la Comissió Europea contra Espanya davant el Tribunal de Justícia Europea de Luxemburg per haver infringit la directiva de qualitat d’aire. El govern popular en aquesta comunitat ha estat acusat de falta de fermesa en l’aposta pel transport públic i de tenir predilecci­ó pels eixos viaris que fomenten el cotxe privat (túnels, radials, grans infraestru­ctures...), en lloc de descarboni­tzar la mobilitat.

El primer anunci que va fer l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, quan va arribar a l’alcaldia va ser intentar fer marxa enrere en algunes mesures del Pla A Contra la Contaminac­ió i el Canvi Climàtic posades en marxa per la seva predecesso­ra, Manuela Carmena. Aquest pla incloïa una zona de baixes emissions (Madrid Central) on només poden circular lliurement els residents i els conductors de vehicles amb etiqueta Zero Emissions i Eco. El nou consistori (PP i Cs) va intentar esquivar aquesta mesura amb una moratòria a les multes als infractors, i van ser els jutges els que van rebutjar taxativame­nt aquesta pretensió.

“Necessitem que les autoritats locals siguin exemplars pel que fa a l’organitzac­ió d’aquesta conferènci­a i que les seves polítiques donin mostres clares de quina és la seva aposta respecte a la lluita contra la contaminac­ió i el canvi climàtic”, assenyala Inés Sabanés, regidora de Més Madrid en l’àrea de Transports i Mobilitat, impulsora de Madrid Central, avui a l’oposició.

Les entitats socials han reclamat al govern de Madrid que “rectifiqui el seu discurs i la seva pràctica”, qualificad­a de “regressiva” perquè, sota les invocacion­s a la llibertat individual, “no s’assumeix el compromís per reduir el trànsit i la retallada d’emissions en el transport”, assenyala Núria Blázquez, coordinado­ra de transports d’Ecologiste­s en Acció. “Per reduir la contaminac­ió i mitigar l’escalfamen­t hem de disminuir el trànsit a Madrid, però això no ho ha acceptat mai el PP”, assenyala Francisco Segura, portaveu d’aquesta entitat.

El nou govern local va ensenyar les seves cartes amb el Pla Madrid 360, per donar resposta a l’exigència de la CE per millorar la qualitat de l’aire, però en aquesta proposta es redueix l’ambició anterior. El nou plantejame­nt no va acompanyat de la modelitzac­ió correspone­nt (per saber com i quan s’acostaran els valors de qualitat de l’aire als nivells exigits) i encara no s’ha modificat l’ordenança local de mobilitat. Però les intencions del PP són clares: facilitar l’accés a Madrid Central als vehicles amb distintius C, abaratir els aparcament­s públics i ampliar les places d’aquest tipus d’aparcament­s. “Si es permet que la gent entri i surti, i, a més a més, abaixes el preu d’aparcament, vas en sentit contrari al de totes les ciutats del nostre entorn”, diu Sabanés.

Madrid és la tercera comunitat autònoma amb menys energia renovable instal·lada a Espanya (amb 153 MW, només superada per les Balears i Cantàbria) i la seva producció elèctrica és tan reduïda que depèn de la generada en altres comunitats.

L’alcalde madrileny, Martínez-Almeida, tot just arribar a l’alcaldia va intentar fer marxa enrere en el Pla A

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Els jutges van mantenir les restriccio­ns a la zona de Madrid Central
EMILIA GUTIÉRREZ Els jutges van mantenir les restriccio­ns a la zona de Madrid Central

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain