La Vanguardia (Català)

Pionera científica

MARGARITA SALAS (1938-2019)

-

Sense Margarita Salas la ciència a Espanya no s’hauria desenvolup­at com s’ha desenvolup­at les últimes dècades. Va ser pionera de la biologia molecular, un dels camps en què més científics espanyols han despuntat. Va destacar com a investigad­ora en una època en què era una anomalia que una dona es dediqués a la recerca. No va dubtar a marxar als Estats Units per ampliar la seva formació, cosa que també era excepciona­l per a l’època. Després va ser mestra d’altres importants investigad­ors –entre ells María Blasco, avui directora del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es (CNIO), i Cristina Garmendia, que va ser ministra de Ciència i Innovació entre el 2008 i el 2011–. I, tot i que sempre va defensar la investigac­ió bàsica com a motor de l’avenç científic, va tenir la visió de convertir les seves descoberte­s en patents rendibles quan ningú a Espanya encara no parlava de transferèn­cia de tecnologia.

“Va portar aquí una manera de fer ciència com es feia als millors laboratori­s dels Estats Units”, va recordar ahir María Blasco, per a la qual “és com la meva mare científica”.

La notícia de la seva mort, a l’hospital Fundació Jiménez Díaz de Madrid, on estava ingressada des de feia dies, va provocar nombroses reaccions de reconeixem­ent, tant des de la comunitat científica com des de la classe política. La Casa Reial, en un telegrama de condol als familiars, la va descriure com “un referent essencial per a la ciència a Espanya”. L’Ajuntament de Gijón, d’on era filla adoptiva, va decretar dos dies de dol oficial.

Nascuda a Canero (Astúries) el 1938, va cursar la carrera de Ciències Químiques a la Universita­t Complutens­e de Madrid. Es va incorporar al Centre d’Investigac­ions

Bioquímica

Biològique­s (CIB) del CSIC per fer la tesi doctoral amb Alberto Sols, el primer investigad­or espanyol que es va especialit­zar en bioquímica. Sols va recordar després que, quan Margarita Salas el va anar a veure per primera vegada, va pensar: “Bah, una noia. Li donaré alguna cosa fàcil i, si no surt, no passa res”. Però aviat es va adonar que s’havia equivocat.

Salas va resultar una investigad­ora brillant, rigorosa, tenaç i autoexigen­t. En aquella època va contreure matrimoni amb Eladio Viñuela, també doctorand d’Alberto Sols al CIB. Quan van acabar el doctorat tots dos van marxar a la Universita­t de Nova York a treballar amb el premi

Nobel espanyol Severo Ochoa, asturià com Salas i amb qui també s’havia format Sols.

En els tres anys que Salas i Viñuela van estar als Estats Units, es van impregnar d’una cultura científica basada en l’excel·lència i que defensava la investigac­ió bàsica com a imprescind­ible per arribar a les aplicacion­s pràctiques. Altre cop a Espanya, es va incorporar al CSIC, on va fundar el primer grup d’investigac­ió en genètica molecular del país.

Allà va desenvolup­ar una línia de recerca sobre el virus phi29, al qual ha dedicat la seva carrera científica. Es tracta d’un bacteriòfa­g, és a dir, un virus que infecta bacteris. És investigac­ió bàsica en estat pur, però amb importants aplicacion­s pràctiques, segons va descobrir Salas, perquè aquest virus disposa d’un enzim que sintetitza cadenes d’ADN –el que s’anomena una polimerasa–. I aquest enzim també funciona en cèl·lules humanes, per la qual cosa avui dia s’utilitza en anàlisis genètiques, forenses o paleontolò­giques.

“Quan tens quantitats petites d’ADN, com un cabell trobat en un lloc d’un crim o unes restes arqueològi­ques, aquesta polimerasa amplifica milions de vegades l’ADN per poder ser analitzat, seqüenciat i estudiat”, va explicar Margarita Salas al juny quan va recollir el premi Inventor Europeu a Viena per les aplicacion­s d’aquest enzim i el conjunt de la seva trajectòri­a. La patent que va obtenir la investigad­ora per aquesta innovació és la més rendible de la història del CSIC.

Apassionad­a per la ciència –“Per damunt de tot, la meva vida és la investigac­ió”, ha dit–, va continuar treballant fins fa poc al seu laboratori del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO), on mantenia una plaça d’investigad­ora ad honorem.

Paral·lelament a la seva feina científica, Salas va desenvolup­ar una tasca incansable de formació de joves investigad­ors. Jesús Ávila, que va ser becari seu al CBMSO i actualment és director del Centre d’Investigac­ió Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegen­eratives (Ciberned), va recordar ahir que “formava molt bé la seva gent perquè els ensenyava com havien de fer les coses, d’una manera rigorosa, perquè els experiment­s que feien fossin creïbles per a tothom i fossin exactes (...) Aquell tipus de rigor i la seva manera de treballar perfeccion­ista han estat molt importants i han creat una escola”.

“Tots som, en certa mesura, hereus del seu llegat”, va assenyalar Xosé Bustelo, president de l’Associació Espanyola d’Investigac­ió contra el Càncer.

Va ser referent com a dona investigad­ora, com a biòloga molecular i com a mestra científica

 ?? UIMP / EP ??
UIMP / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain