La Vanguardia (Català)

Historiado­r de la Guerra Civil

GABRIEL JACKSON (1921-2019)

- JORDI AMAT JOSEP CORBELLA

Durant més de deu anys el Ministeri d’Informació i Turisme franquista va publicar un Butlletí d’informació bibliogràf­ica que tenia una circulació restringid­a. Un dels seus objectius era defensar la versió d’Estat del passat recent per contrarest­ar l’impacte creixent que tenien les recerques pioneres de grans hispaniste­s estrangers. No hi va haver cap llibre de Gabriel Jackson publicat durant aquella etapa que passés per alt al Butlletí, i en una llarga nota van definir el professor nord-americà “com a exponent de la màxima propaganda antinacion­al”. El 1974 Jackon es va plantar. Va escriure a la redacció del butlletí, va denunciar que els seus llibres no es podien distribuir legalment a Espanya i va afirmar que “fa 35 anys que els historiado­rs del Règimen estan hipnotitza­ts amb la versió de la guerra que van donar els vencedors”. La seva obra acadèmica, que tenia com a pilar The spanish republic and the civil war (publicada el 1965 per l’editorial de Princeton) va ajudar a posar fi a aquesta hipnosi de què alguns encara no han despertat.

Nascut l’any 1921 a Mount Vernon (població de l’estat de Nova York), Jackson pertanyia a una família políticame­nt progressis­ta i recordava que quan era adolescent a casa havia sentit converses sobre la guerra civil espanyola. Va fer estudis d’història i de literatura a les universita­ts de Harvard i Standford i, gràcies al programa d’intercanvi Fullbright, va ampliar estudis a Europa. El 1952 era a Toulouse. Allà, a banda de conèixer alguns exiliats republican­s, es va doctorar amb una tesi sobre Joaquín Costa i, a través del regeneraci­onisme, va començar a investigar sobre les dificultat­s de consolidac­ió de la democràcia a Espanya. Al cap de poc va fer una estada a Barcelona. El va acollir Jaume Vicens Vives, que va publicar part de la tesi a la seva revista Estudios de historia moderna, i quan va tornar als Estats Units va fer llegir les síntesis d’història de Vicens als seus estudiants. Però la seva incorporac­ió a la universita­t americana, en el context de la cacera de bruixes, no li va ser gens fàcil, i en un moment que la contractac­ió als departamen­ts estava condiciona­da pel clima d’histèria anticomuni­sta, va haver de mentir sobre la seva filiació ideològica. Quan l’historiado­r Arthur Schlesinge­r treballava a l’ala oest de la Casa Blanca escrivint discursos per a J.F. Kennedy, Jackson li va demanar que fes saber al president la seva opinió contrària als acords militars entre Espanya i els Estats Units.

Durant els primers cinc anys de la dècada dels seixanta, sincronitz­at amb altres grans historiado­rs de la guerra civil –els clàssics Thomas, Southworth, Payne–, redacta en anglès la seva obra de referència. El llibre seminal de la seva trajectòri­a va guanyar el premi anual de l’American Historical Associatio­n. No es va poder publicar en castellà fins al 1976, quan la va editar Crítica. De l’aprenentat­ge profession­al i l’experiènci­a personal d’escriure’l en va sortir un altre el 1969: Historian’s quest. Aleshores Jackson ja era professor d’història a la Universita­t de California a San Diego i, consolidat en aquesta plaça, no tardaria gaire a escriure una altra monografia sobre l’Edat Mitja espanyola. Durant la transició va decidir que s’instal·laria a Espanya quan es jubilés. El 1983 va arribar a Barcelona. S’hi va estar durant un quart de segle. Abans de tornar al seu país va publicar un llibre dedicat al polític republicà que admirava més i a qui considerav­a, també com Preston, que havia estat més maltractat per la historiogr­afia: el socialista Juan Negrín. El 2010, després de contactar amb Josep Fontana, va donar part de la biblioteca particular del seu pis al Putxet a la Universita­t Pompeu Fabra.

 ?? TONI ALBIR / EFE ??
TONI ALBIR / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain