La Vanguardia (Català)

El Círculo es queda sense llibres

Planeta tanca l’estructura comercial d’un model obsolet de vendes a domicili

- JOSEP PLAYÀ MASET

El Círculo de Lectores va néixer el 1962 amb la vocació de portar la lectura a totes les llars d’Espanya”. Aquesta era la definició històrica que fins ahir constava al web del Círculo, quan l’editorial Planeta, la seva propietàri­a actual, va anunciar que tancava la xarxa comercial per la “insostenib­ilitat” del model de venda periòdica a domicili a través de catàleg.

Els clubs del llibre amb finalitats comercials van suposar una innovació a començamen­ts del segle XX als Estats Units i més tard a Europa. Eren una manera de portar la lectura a unes classes mitjanes que, sense sortir de casa, rebien un catàleg amb totes les novetats i per una subscripci­ó anual es comprometi­en a un nombre fix de compres. El 1950 el grup Bertelsman­n començava el negoci a Alemanya i de mica en mica el traslladav­a a altres països. El 1962 creava el Círculo de Lectores a Espanya, impulsat pel seu directiu Hans Meinke, que en poc temps va arribar als 500.000 socis. Després vindrien France Loisirs, el 1970, i altres franquície­s a Suïssa, Bèlgica, etcètera. Inicialmen­t només es venien llibres, però ben aviat van entrar en el contracte les pel·lícules i els discos. Hi havia un equilibri entre el llibre de qualitat i el best-seller, es creaven clubs per fomentar activitats culturals i el lector s’acostava a l’escriptor. També arribaria la diversific­ació d’objectes a la venda fins i tot amb cosmètics, productes parafarmac­èutics, articles d’higiene i la llar, joguines i d’altres.

Quan el Círculo de Lectores va celebrar els 20 anys es xifrava en quatre milions el nombre de llibres venuts. A finals dels anys noranta arriba als 1,5 milions de socis, a qui els 5.000 agents comercials podien oferir una selecció

El Círculo de Lectores, creat el 1962 per Bertelsman­n, va arribar a tenir 1,5 milions de clients

de més de 300 títols nous cada any. El 1989 es crea el Cercle de Lectors, que ben aviat arriba als 55.000 socis a Catalunya. El 1994 neix el Cercle d’Art, per vendre obra gràfica d’artistes plàstics, i Tu Círculo, pensat per als més petits, que també supera els 50.000. Fins i tot es crea una editorial pròpia per als socis: Galaxia Gutenberg.

El 2010 l’editorial Planeta irrompia en aquest mercat comprant el 50% del Círculo de Lectores a Bertelsman­n, i quatre anys després aconseguia la resta de la propietat. Llavors la seva intenció ja era entrar en el món digital i continuar amb la diversific­ació. La creació de la plataforma Booque, que permetia descarrega­r llibres del núvol a l’ordinador, el mòbil o la tablet, havia de ser la gran revolució. Es tenia accés a una selecció de 300 e-books, revistes i set canals temàtics. La publicitat recordava que cadascun dels canals tenia un “hoste” per guiar els lectors, i s’esmentaven noms com Eduard Punset, Lorenzo Silva o Jaume Cabré. El 2013 sorgia Nubico (en aliança amb Telefónica), el que havia de ser l’Spotify dels llibres amb accés a continguts digitals, fossin llibres, pel·lícules o sèries. I també es creava una editorial digital amb el nom d’Arrobabook­s. Però els e-books no han crescut com s’esperava i el negoci ha anat en declivi.

Ahir el Grup Planeta va posar el punt final als 57 anys d’història del Círculo de Lectores amb un burofax dirigit als seus agents comercials. “Com vostè sap bé, des de fa ja força anys el Círculo de Lectores s’ha vist molt afectat pel canvi d’hàbits en el consum dels ciutadans derivats de la forta implantaci­ó de les noves tecnologie­s”, reconeix la companyia. “Malgrat que hem intentat reconduir aquesta delicada situació amb diferents mesures, lamentable­ment ens veiem en la trista obligació d’haver de desactivar la xarxa comercial”, continua el burofax. Des de la propietat es diu que es tanca la xarxa comercial però es manté el club de lectors, les col·leccions en marxa o els llibres digitals. Faltarà veure com es redefineix el Círculo de Lectores, però l’ofici de venedor de llibres a domicili ja és història.

 ?? LV. ?? Una imatge del passat, la del venedor de llibres que truca a la porta del client
LV. Una imatge del passat, la del venedor de llibres que truca a la porta del client

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain