La Vanguardia (Català)

López Llausàs, història d’un editor fonamental

- NURA PORTELLA GENESTAR

Les regles del joc de la literatura catalana van canviar radicalmen­t quan, el 1924, Antoni López Llausàs va decidir obrir la llibreria Catalònia a la plaça Catalunya de Barcelona, al bell mig de la ciutat. També ho van fer quan aquest català es va incorporar al funcioname­nt de l’editorial Sudamerica­na i quan va fundar Edhasa, empresa que segueix en funcioname­nt. Així ho recull l’exposició Barcelona-Buenos Aires. Llibres d’anada i tornada, inaugurada ahir i que es podrà visitar fins al 20 de gener a la biblioteca Jaume Fuster.

Plena de fotografie­s de principis del segle XX, en què apareix acompanyat d’escriptors com Josep Pla o Josep Maria de Sagarra, la mostra fa un repàs pel que va ser la vida d’aquesta figura fonamental de la literatura catalana. Fill i nét d’editors, va ser un dels qui va promoure canviar la data de la festa del Llibre al dia de Sant Jordi. Coneixedor del món de la publicitat, es va emancipar del negoci familiar, la Llibreria Espanyola, situada a la Rambla, i va fundar la seva pròpia impremta. Després va arribar la fundació de Catalònia, llibreria de referència de l’època i per on van passar autors de la talla de Federico García Lorca, tal com es pot comprovar en una de les fotografie­s de l’exposició. Després de fugir de la Guerra Civil, a Argentina, es va incorporar a Sudamerica­na i la va convertir en una altra empresa de referència. El 1946, des d’Amèrica Llatina va fundar Edhasa, editorial en què avui dia segueix involucrad­a la seva família.

El comissari de l’exposició, Julià Guillamon, explicava ahir que la mostra ja s’havia presentat a Buenos Aires, ciutat on Llausàs va desenvolup­ar bona part de la seva vida profession­al.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una imatge de l’exposició, inaugurada a la biblioteca Jaume Fuster
MANÉ ESPINOSA Una imatge de l’exposició, inaugurada a la biblioteca Jaume Fuster

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain