La Vanguardia (Català)

Arquitectu­ra d’aigua

Les Drassanes acullen una exposició de projectes arquitectò­nics excel·lents davant el mar o els rius

- LLÀTZER MOIX Barcelona

El Museu Marítim de Barcelona, ubicat al venerable edifici gòtic de les Drassanes, a pocs metres del mar, exhibeix des de la setmana passada fins al 12 de gener l’exposició Architectu­res on the waterfront (Arquitectu­res al front marítim). L’objectiu d’aquesta mostra és, en paraules del geògraf Francesc Muñoz, un dels comissaris, afirmar les capacitats de l’arquitectu­ra per renovar la zona costanera de les ciutats inspirants­e en les seves caracterís­tiques pròpies.

No sempre és així. Muñoz ha encunyat el terme urbanalitz­ació per referir-se a les transforma­cions de les àrees portuàries ciutadanes. La de Baltimore, als Estats Units, va ser un precedent clar: es va haver de passar dels usos industrial­s i portuaris a d’altres de més relacionat­s amb el lleure. Posteriorm­ent, moltes ciutats van seguir aquest camí, incloent-hi Barcelona. Algunes amb més sort que d’altres. “La globalitza­ció ha tingut un efecte equalitzad­or, uniformitz­ador. S’ha estès un model d’intervenci­ó banal i repetitiu. Hi ha, de totes maneres, una alternativ­a, i arriba gràcies a la bona arquitectu­ra, capaç d’escaparse del dictat de la globalitza­ció i de fer parlar el lloc per recuperar-ne l’essència”.

L’exposició es basa en la col·lecció de maquetes que la Fundació Mies van der Rohe ha anat acumulant des que el 1988 va concedir el primer premi homònim d’arquitectu­ra europea. Trenta de les prop de cinc-centes maquetes del Mies, que se solen conservar en un magatzem de Sant Andreu, s’exhibeixen ara a les Drassanes. Per exemple, les de quatre projectes urbans davant el mar que al seu dia van merèixer el premi: el Kursaal de Sant Sebastià, obra de Rafael Moneo (2001); l’Òpera d’Oslo (2009), firmada per Snøhetta; l’auditori i centre de congressos Harpa, a Reykjavík (2013), de Henning Larsen Architects, i la Très Grande Bibliotheq­ue de París (1996), obra de Dominique Perrault. Els criteris de la selecció, segons indica Ivan Blasi, que comparteix amb Anna Sala i Francesc Muñoz el comissaria­t de la mostra, són “els d’excel·lència i també els de fixar-nos en ciutats que han construït més d’un edifici apreciable a la costa, com Rotterdam, Amsterdam o París (al seu front fluvial). I també Barcelona, de què s’exhibeixen la pèrgola fotovoltai­ca de Torres i Martínez Lapeña, la passarel·la de Domingo Ferré o els habitatges Illa de la Llum de Clotet i Paricio. Totes són obres que han estat aixecades a la zona del Fòrum i voltants, que els comissaris presenten com a resposta al Maremagnum, una zona, a parer seu, definida per l’aglomeraci­ó i un resultat previsible.

 ?? LV ?? L’Òpera d’Oslo, obra de Snøhetta
LV L’Òpera d’Oslo, obra de Snøhetta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain