La Vanguardia (Català)

Egoisme i desolació

- LLUÍS BONET MOJICA

El hoyo

Direcció: Galder Gaztelu-Urrutia

Intèrprets: Iván Massagué, Antonia San Juan, Zorion Eguileor, Emilio Buale

Producció: Espanya, 2019. Durada: 94 minuts. Drama/Ciència-ficció. ★★★

Concebuda inicialmen­t com una obra teatral, en el seu pas per la pantalla ha conservat un cert format escènic. El hoyo és una òpera prima arriscada i desafiador­a del cineasta bilbaí Galder Gaztelu-Urrutia. No concedeix treva a l’espectador, per bé que per al públic acostumat a un cinema més banal potser resulti una pel·lícula una mica tediosa i repetitiva en alguns trams. En un futur impredicti­ble i obert a grans perills per aconseguir sobreviure, n’hi ha que viuen en un edifici gegantí dividit en infinitat de nivells. A cadascun hi ha dues persones i una plataforma amb menjar que puja i baixa, i que és arrabassad­a pels que són als nivells més alts. Una metàfora sobre el desnivell social que cada vegada ens distancia més els uns dels altres, encara que fem veure que ho ignorem.

Al recent festival de Sitges, on va obtenir quatre guardons, incloenthi el de millor pel·lícula, el seu director, Galder Gaztelu-Urrutia, va manifestar que “les analogies d’El hoyo són múltiples: la lluita de classes, el nord i el sud, rics i pobres...”. En aquest lloc misteriós, tan simbòlic de les veritats que amaguem, és on decideix ingressar voluntària­ment el jove protagonis­ta, anomenat Goreng, de qui Iván Massagué (es va haver d’aprimar dotze quilos per interpreta­r el personatge) fa una formidable recreació tragicòmic­a. Perquè, certament, l’humor i el drama es van complement­ant al llarg d’una pel·lícula que sembla previsible, tot i que farcida de girs inesperats. En aquest espai tancat, representa­t per l’immens forat, es va desenvolup­ant una acció que de vegades potser pugui semblar estàtica, però que conté girs tan imprevisib­les com la mateixa vida que ens envolta. La luxosa cuina on s’elaboren els restringit­s menús és un altre escenari paral·lel i contrastat.

El hoyo era una modesta òpera prima que semblava condemnada a una breu vida en pocs cinemes, però el seu pas pel festival de Toronto i el guardó que hi va aconseguir li va obrir una ruta prometedor­a. Contra tot pronòstic inicial, el director Galder Gaztelu-Urrutia té un ampli horitzó al davant. La seva pel·lícula s’ho mereix.

 ?? YOUTUBE ?? Iván Massagué dona vida al jove protagonis­ta, en Goreng
YOUTUBE Iván Massagué dona vida al jove protagonis­ta, en Goreng

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain