La Vanguardia (Català)

Forat post-Neymar

Els fitxatges més cars de la història no compensen la sortida del brasiler

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El 3 d’agost del 2017 a la tarda l’advocat Juan de Dios Crespo, en representa­ció de Neymar, es va personar a les oficines del Barça amb un xec per import de 222 milions d’euros, que va lliurar al director general del club, Òscar Grau. L’astre brasiler comprava la seva llibertat per fitxar pel París SaintGerma­in. Aquella operació, la més colossal de la història del futbol, ha acabat sent una ruïna per a tothom. Per al jugador, que en qüestió de setmanes es va adonar que el trasllat havia estat un error; per al PSG, que no ha gaudit mai del perfil bo de Neymar, sinó del vessant problemàti­c, i, per descomptat, per al Barça, que ha invertit gairebé el doble del que va ingressar amb l’objectiu de trobar un recanvi per al brasiler i ha fracassat.

Aquell xec de 222 milions cremava a la butxaca d’Òscar Grau. El Barça havia d’invertir de manera precipitad­a –perquè precipitad­a va ser la marxa de Neymar, entre l’“es queda” de Piqué i el “Neymar no se n’anirà del Barça, al 200 per cent” del llavors vicepresid­ent Jordi Mestre– i els seus diners feien olor de sang en un mar infestat de taurons. Al cap de tres setmanes el club anunciava el fitxatge d’Ousmane Dembélé, una perla de 20 anys que havia destacat amb el Borussia Dortmund. Al club alemany, un dels grans beneficiat­s de l’embolic, li va tocar la loteria. Un any abans havia incorporat Dembélé, procedent del Rennes, per 15 milions d’euros, i ara el traspassav­a per 105 milions, a més de 40 més en variables. Les expectativ­es de la que en aquell moment era la inversió més gran de la història del Barcelona van començar a trontollar quan a la quarta jornada de Lliga el francès es va fer una lesió molt greu al camp del Getafe que hipotecari­a la seva primera temporada al Camp Nou. Tampoc no es va poder consolidar a la segona, sempre insinuant unes qualitats immenses que no arribava a materialit­zar. Entre lesions, sancions i decisions tècniques, Dembélé tot just ha figurat una vegada com a titular aquesta temporada, i el club, que a l’estiu el va intentar fer servir en un canvi de cromos per Neymar, ha perdut totes les esperances.

Els gestors del Barça no es podien imaginar, quan el maig del 2013 anunciaven de matinada el fitxatge de Neymar, les conseqüènc­ies d’aquella operació. Conseqüènc­ies fiscals i penals que han multiplica­t l’import de la inversió, un adeu sobtat, un intent de repatriaci­ó vodevilesc i etern, una recerca de recanvi infructuos­a... Fa l’efecte que l’ala esquerra ha quedat maleïda.

El Barça va mirar de cobrir la lesió inicial de Dembélé i la sortida d’Iniesta amb l’arribada de Coutinho el gener de l’any passat. Brasiler, com Neymar, el nou fitxatge més car del club aviat va quedar inhabilita­t per a la demarcació d’interior i va quedar relegat a l’extrem esquerre. Ni de lluny es va acostar a la millor versió de Neymar. Tot i que el començamen­t va ser prometedor, el rendiment de Coutinho va decaure fins a exasperar el públic del Camp Nou, i a l’estiu es va traslladar cedit al Bayern, on ha replicat la situació: va enamorar al principi, però ja és qüestionat per l’afició del Bayern.

Les pressions dels pesos pesants del vestidor i el desig de Neymar d’emigrar de París van persuadir el Barça d’intentar que tornés tot i que fos una mesura impopular per la traïció del jugador. Ara bé, no hi ha prou diners capaços de doblegar la voluntat dels petrodòlar­s de Qatar i la responsabi­litat de reviure el maleït extrem esquerre ha recaigut en Griezmann, un davanter que requereix un procés d’adaptació a aquesta demarcació.

Amb un rendiment irregular i una falta de sintonia evident amb Messi i Luis Suárez, el francès assumeix el repte de progressar i triomfar on han fracassat Dembélé i Coutinho. El desenllaç és qüestió de temps, però, independen­tment de quin sigui, el forat esportiu i econòmic –potser també moral a les grades– que ha deixat la migració de Neymar és de proporcion­s gegantines. Paradoxalm­ent, després de tanta despesa, és probable que el successor ideal fos a casa. El seu nom: Ansu Fati.

 ??  ?? COUTINHO
120 milions (+40)
Després d’una temporada i mitja al Barcelona, l’atacant juga cedit al Bayern,
on no destaca
COUTINHO 120 milions (+40) Després d’una temporada i mitja al Barcelona, l’atacant juga cedit al Bayern, on no destaca
 ??  ?? DEMBÉLÉ
105 milions (+40) Tercera temporada i sembla que tercera decepció. Aquest curs ha intervingu­t en un
23% dels minuts de joc del Barcelona
DEMBÉLÉ 105 milions (+40) Tercera temporada i sembla que tercera decepció. Aquest curs ha intervingu­t en un 23% dels minuts de joc del Barcelona
 ??  ?? GRIEZMANN
120 milions Molta participac­ió, però rendiment irregular i falta de simbiosi amb la resta dels atacants.
Té temps per millorar
GRIEZMANN 120 milions Molta participac­ió, però rendiment irregular i falta de simbiosi amb la resta dels atacants. Té temps per millorar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain