La Vanguardia (Català)

Concentrac­ió i compromís

Avui dia els jugadors de l’Espanyol i els del Barcelona pateixen a causa de la seva debilitat mental

- Joan Golobart

Per què uns futboliste­s arriben al nivell més alt i d’altres no? Què els diferencia? Doncs segurament podríem enumerar una barbaritat d’aspectes, en què un petit diferencia­l en alguns d’aquests fa que la diferència total pugui ser molt important. Perquè hi ha factors tècnics i físics però també existeix un altre element fonamental, com pot ser la resposta neuromuscu­lar, la capacitat de preses de decisió encertades en dècimes de segon, el control de l’espai visual, i així continuarí­em fins a establir una taula força extensa. Ara bé, hi ha un element clau que distingeix el jugador de Primera d’un possible jugador de Champions, que és la capacitat de concentrac­ió durant els períodes de competició.

Quan observem les carreres futbolísti­ques eternes de Messi o Cristiano Ronaldo hi podem admirar molts dels aspectes enumerats abans, però el que realment crida l’atenció és com han pogut mantenir-se tan competitiu­s durant tant de temps. I és evident que per la seva capacitat de concentrac­ió prolongada en el temps. Com ho aconseguei­xen? Segurament és la suma de diversos factors, com ara la passió per la seva professió, la seva necessitat imperiosa de superar-se a si mateixos, un ego competitiu portat a un punt malaltís o fins i tot el reconeixem­ent que ser futboliste­s és l’única manera de ser al més feliços possible. I si analitzem cada un d’aquests punts podríem arribar a la conclusió que, a causa d’aquests, així que acaba un partit, la seva ment, o més ben dit el seu subconscie­nt, ja està pensant en el següent. I encara que juguin diumenge, dimecres, diumenge, dimecres, la seva capacitat no s’esgota i continuen i continuen. Hi ha jugadors, però, que no estan preparats per a això. També és cert que quan et mous en l’entorn de l’èxit és més fàcil donar-hi continuïta­t. Però també que quan moltes de les raons que et porten a treure el màxim de tu s’han aconseguit, com l’èxit o els diners, perds capacitat. I que quan arriben les grans frustracio­ns et marquen i estan esperant a destrossar-te per demostrar-te que no eres tan bo.

Avui dia els jugadors de l’Espanyol i del Barcelona estan patint per la seva debilitat mental. Algun perquè sembla que pensa en el partit un segon abans de començar, d’altres perquè sembla que la seva realitzaci­ó personal és en un altre lloc i la majoria perquè tenen el cervell ple de cortisol. I, arribats a aquest punt, cal lideratge dins i fora del camp, solucions tàctiques, sobretot per a la seguretat defensiva, perquè la debilitat la sents quan ets vulnerable –no quan no ets excel·lent–, compromís col·lectiu i, sens dubte, mà dura amb els que no s’afegeixin al compromís.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain