La Vanguardia (Català)

De pressa, de pressa

Rodrygo Goes enlluerna el Bernabeu i ja se’l compara amb Raúl

- CARLOS NOVO Madrid

Rodrygo Goes, la nova estrella emergent que té enlluernat el Bernabeu, representa el millor exemple de precocitat aparegut al Madrid des de la irrupció de Raúl l’octubre del 1994. En un temps de penúria golejadors dels blancs, el triplet contra el Galatasara­y, els dos primers gols abans del minut set, han aixecat els ànims d’una afició que encara enyora Cristiano Ronaldo.

Tot a la vida de Rodrygo transcorre a velocitat de vertigen. Amb 18 anys i 301 dies es va convertir en el segon jugador més jove a marcar tres gols en la història de la Champions. Només el supera el mateix Raúl, que ho va aconseguir contra el Ferencváro­s hongarès l’octubre del 1995, quan l’ara entrenador del Castella tenia 18 anys i 113 dies. Rodrygo era ahir l’home del dia per a la premsa esportiva.

Tot i això, el brasiler ja havia donat pistes sobre la seva capacitat. En el seu debut de Lliga al Bernabeu contra l’Osasuna, el 25 de setembre, va marcar 95 segons després d’entrar al terreny de joc.

Tres mesos després de la seva presentaci­ó al Bernabeu era poc previsible imaginar la realitat actual. Però poques coses relacionad­es amb Rodrygo són el que semblen. Florentino Pérez el va presentar així el 18 de juny: “Avui arriba al Reial Madrid un d’aquells joves prodigioso­s. Un futbolista que ja provoca admiració pel seu joc, la seva manera d’entendre el futbol i la seva trajectòri­a, malgrat la joventut, en un país on l’exigència i el gust pel futbol és pràcticame­nt una filosofia de vida”. Al costat del jove jugador, molt seriós i vestit de vestit fosc i corbata, somreia una parella d’uns trenta anys. No eren els seus germans. Eren els pares, i Rodrygo agafava a coll una nena de poc més d’un any: la seva germana.

Darrere de l’èxit de Rodrygo hi ha, com gairebé sempre darrere de cada futbolista brasiler, una història de superació. El pare de Rodrygo, Eric Batista de Goes, va deixar el futbol el 2016, després de completar una carrera com a lateral dret en equips de segona fila, com el Rio Claro, el Paulista, el Linense, el Mirasol o el Boa Esporte, fins a retirar-se en el Cuiabá. Ara té 35 anys, només uns quants mesos més que Cristiano i una mica més d’un any que Luka Modric o Sergio Ramos. Eric de Goes va tenir el seu fill Rodrygo amb 16 anys i mig, un pare adolescent.

L’habilitat que no va tenir Eric de Goes per despuntar en el futbol profession­al sí que la va tenir, en canvi, per conduir la carrera del seu fill, ja amb representa­nt des dels onze anys. Nascut a Osasco (estat de São Paulo), Rodrygo va entrar amb deu anys al planter del Santos, on va ingressar a l’equip de futbol sala. El juliol del 2017, quan tot just enia 16 anys, va firmar el primer contracte profession­al. Va debutar al Brasileirã­o el 4 de novembre del 2017 i el 25 de gener del 2018 va marcar el seu primer gol al campionat paulista.

Sempre tot ben de pressa, de pressa.

El Madrid va fitxar Rodrygo amb Juni Calafat, el principal assessor de Florentino Pérez en matèria de fitxatges juntament amb José Ángel Sánchez, el director general corporatiu, que és qui més influeix en “l’ésser superior”, com el va definir Emilio Butragueño. Espanyol que va viure a São Paulo, Calafat es mou com un peix a l’aigua al mercat brasiler. A ell li deu el Madrid la contractac­ió de fins a 17 jugadors, entre ells Vinícius o Rodrygo, així com Willian José (ara a la Reial Societat), però també llufes com Lucas Silva. Ara mateix Calafat, que va ser cap de

scoutings, dirigeix el departamen­t de futbol internacio­nal, l’home que a l’estiu va sondejar la família Neymar per intentar portar la gran estrella al Madrid.

Juni Calafat seguia Rodrygo des que aquest tenia 15 anys. Florentino està entossudit a trobar un nou Messi. Li va fer mal que Neymar acabés al Barcelona després que estigués provant a Valdebebas.

Així doncs, al Madrid no li va fer res pagar 45 milions en una aposta de risc per dos joves que aleshores tenien 17 anys: Vinícius i Rodrygo. Vinícius ja era una celebritat al Brasil abans de venir al Madrid l’estiu del 2018. Rodrygo no ha estat mai tan mediàtic (Vinícius jugava al Flamengo, el club amb més aficionats del Brasil), però va deixar més pòsit al Santos, un club per on han passat ni més ni menys que Pelé i Neymar.

L’homenatge a Vila Belmiro va ser emotiu en un partit contra el Corinthian­s, el gran rival paulista del Santos: una placa commemorat­iva amb el número 82 (els partits jugats per Rodrygo al club) i un vídeo sota el títol Obrigado raio (Gràcies llamp). Rodrygo té contracte al Madrid fins al 2025. Cobra quatre milions per temporada. Va començar el curs al filial, el Castella, i en el seu primer partit contra el Langreo va provocar un penal que va fallar ell mateix. El Madrid li va donar el dorsal 27. Ara se’n parla com del successor de Neymar. Tite ja l’ha convocat per a la canarinha. De pressa de pressa.

 ?? PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP ?? Rodrygo celebra un dels gols marcats dimecres al Galatasara­y a la Champions
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP Rodrygo celebra un dels gols marcats dimecres al Galatasara­y a la Champions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain