La Vanguardia (Català)

La Xina diu que ha pactat amb els EUA retirar els aranzels en diverses fases

-

Hong Kong. Correspons­al

Allò que va començar amb la imposició d’aranzels, amb la seva eliminació –almenys parcial– s’ha d’acabar. Aquest sembla ser l’acord preliminar assolit les últimes setmanes per la Xina i els Estats Units per poder arribar a un pacte que posi punt final a la guerra comercial en què es van embarcar fa divuit mesos. Segons

Pequín, es farà per etapes, de manera simultània i en la mateixa proporció, tot i que encara se’n desconeix l’abast definitiu o si hi ha un calendari per a l’execució.

Els dos països van convenir “eliminar l’augment aranzelari en fases a mesura que vagin progressan­t les negociacio­ns”, segons va avançar ahir el portaveu del Ministeri de Comerç xinès, Gao Feng. Sobre com es farà va afegir: “Ho considerar­em en l’acord assolit en la primera fase” que es negocia ara. Serà condició sine qua non per continuar avançant cap a un acord definitiu.

L’agència Reuters va apuntar ahir que la part asiàtica vol que Washington elimini les tarifes del 15% imposades l’1 de setembre passat sobre productes xinesos valorats en 125.000 milions de dòlars, uns 113.000 milions d’euros. A més, hauria demanat que es modifiquin taxes anteriors del 25% sobre 250.000 milions de dòlars més en productes que van des de la maquinària fins als mobles o els semiconduc­tors.

L’acord en aquesta primera fase no ve a resoldre el contenciós, una cosa que s’està tractant en un procés paral·lel, ni qüestions relatives a la divisa xinesa o la propietat intel·lectual, que es discutirie­n més endavant, que penja sobre la tecnològic­a Huawei.

Des que es va iniciar el conflicte, Washington ha imposat aranzels a productes xinesos per valor de 360.000 milions de dòlars, mentre que Pequín ha respost amb la mateixa moneda decretant taxes per 120.000 milions més. Els comentaris de Gao d’ahir són els primers sobre aquest assumpte des que els més alts líders del Partit Comunista es van reunir en privat durant quatre dies per debatre sobre els assumptes més rellevants per al país. Les declaracio­ns marquen un gir subtil respecte a altres declaracio­ns prèvies, en les quals la Xina es va mostrar renuent a especifica­r les seves demandes per arribar a un pacte definitiu.

Les converses d’aquests últims mesos han estat com una muntanya russa. Després del sonor fracàs registrat al maig quan es donava per descomptat un acord, les dues parts van arribar a una

treva durant la cimera del G-20 del juny a Osaka. Després que els aranzels tornessin a fer la seva aparició a l’estiu, el 26 d’octubre passat es va anunciar l’avenç en la negociació per aconseguir un acord comercial parcial, una “primera fase” d’un procés que podria desenvolup­arse en tres etapes.

Com a gest de bona voluntat, Washington va aparcar els seus plans d’introduir una nova ronda de taxes i la Xina es va comprometr­e a augmentar les seves compres de productes agrícoles dels Estats Units. Si el que s’ha pactat ara finalment cristal·litza en un acord, queda per veure on es donarien cita els presidents dels dos països per ratificar-ho, ja que la cimera de l’APEC a Xile on pensaven veure’s ha estat cancel·lada.

En els últims dies, l’acostament entre les parts ha donat ales als mercats, tant a la Xina i altres places asiàtiques, com a la resta del món. Ahir, Wall Street cavalcava cap a nous màxims històrics i a Donald Trump, president dels Estats Units, li va faltar temps per celebrar-ho amb els seus seguidors en el seu compte de Twitter: “Pujada de la borsa avui. Nou rècord. Gaudiune!”, va dir en un comentari a mitja sessió. Una de les grans incerteses del mercat està a punt de desaparèix­er.

L’acord d’ara no resol el contenciós amb la tecnològic­a Huawei, que es tracta en un procés paral·lel

El president dels EUA es felicita a Twitter de l’acord i anima els inversors en borsa a gaudir del moment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain