La Vanguardia (Català)

Les empreses destinen a pagar deute la meitat que el 2007

- CONCHI LAFRAYA

Després de la crisi, les empreses han fet un gran esforç per reduir deute. Això, unit a la recuperaci­ó econòmica i a la caiguda dels tipus d’interès, ha contribuït al fet que ara destinin el 33,2% del seu benefici al deute, davant el 72,2% el 2007, segons recull l’estudi Condicions financeres de les empreses espanyoles: efectes sobre la inversió i la productivi­tat, fet públic ahir per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (Ivie).

El deute consolidat de les empreses espanyoles va arribar a màxims el 2010, quan va assolir el 118% del PIB. Ara, aquell percentatg­e ha caigut al 73% i se situa 4,3 punts per sota de la mitjana de l’eurozona. És a dir, el 2010, el deute de les empreses s’elevava a 1,2 bilions d’euros, xifra que ha caigut un 29,5%, fins als 0,899 bilions.

L’informe també recull que la baixada dels tipus d’interès a zero ha incidit especialme­nt en la salut financera de les empreses. Segons una enquesta del Banc Central Europeu (BCE), si el 2011 el 25% de les empreses espanyoles trobava obstacles per obtenir un préstec bancari, en l’actualitat, el percentatg­e és de només el 8%, similar al 7,4% de la mitjana de l’eurozona. Per Joaquín Maudos, investigad­or de l’Ivie i un dels autors de l’estudi, amb Juan Fernández de Guevara, “l’evolució és positiva per al conjunt de les empreses, però cal advertir que hi ha un grup d’empreses que només sobreviuen gràcies a les polítiques expansives que generen tipus d’interès molt reduïts, però que no serien viables en un escenari on el cost del finançamen­t fos normal”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain