La Vanguardia (Català)

Fainé demana de negociar reformes estructura­ls després de les eleccions

El congrés de directius CEDE reuneix a Màlaga 1.3000 alts executius

- PILAR BLÁZQUEZ

Isidre Fainé es va afegir ahir a les veus que reclamen als polítics que comencin a negociar així que es conegui el resultat de les eleccions de diumenge vinent. El president de la Confederac­ió Espanyola de Directius i Executius (CEDE) va aprofitar la seva intervenci­ó a la cloenda del XVIII congrés anual que aquesta organitzac­ió va celebrar ahir a Màlaga per demanar que “després de les eleccions s’obrin els oportuns espais de negociació amb vista a consensuar les reformes estructura­ls que el país necessita”.

Entre aquestes reformes hi hauria d’haver, segons va destacar el president de la Fundació Bancària La Caixa, les que afecten la “qualitat del sistema educatiu, el correcte funcioname­nt del mercat laboral i l’encertat disseny del sistema impositiu”.

D’aquesta manera, Fainé es va sumar a la crida que hores abans, al mateix congrés, havia fet el líder dels empresaris i president de la CEOE, Antonio Garamendi, quan va sol·licitar que, després del 10-N, els polítics haurien “d’asseure’s a la taula i parlar de les coses de menjar”, frase a la qual va afegir una advertènci­a sobre els riscos del tractament dels impostos i del cost que té per a les empreses la falta d’unitat de mercat en aquesta matèria.

Només així es podrà combatre l’envit del populisme, com havia advertit hores abans el president de CaixaBank, Jordi Gual, encarregat d’inaugurar el congrés.

Davant un auditori presidit per les autoritats andaluses i malaguenye­s i amb més de 1.300 empresaris, entre els quals hi havia el president de Seat, Luca de Meo, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, i el president de Naturgy, Francisco Reynés. També Antonio Banderas, en el seu paper d’empresari promotor del nou teatre malagueny Soho CaixaBank.

Isidre Fainé també va posar l’accent en la necessitat que les empreses es preparin per als desafiamen­ts del futur en un entorn macroeconò­mic que, segons va apuntar, serà “menys benigne que l’actual”.

El president de CEDE també va recordar la importànci­a que les empreses

Jordi Gual adverteix que la societat ja no accepta que les empreses se centrin només en el benefici

enfoquin la seva activitat en el “compromís dels empleats, la fidelitat dels clients la satisfacci­ó dels accioniste­s i el reconeixem­ent de la societat cap a l’empresa”. I va insistir: “Si una empresa és forta en aquests quatre aspectes serà pràcticame­nt imbatible”.

Fainé va exhortar els empresaris presents al Palau de Congressos de Màlaga a esforçar-se per canviar les “coses de manera continuada, si no el món ens canviarà a nosaltres i les nostres empreses”. A més, va enarborar la necessitat de deixar-se guiar pels valors que impregnen els Jocs Olímpics: “L’esforç continuat, el desig de superació, el compromís fins al final; l’acceptació que, a més d’èxits, també hi ha fracassos; el joc net; l’autocontro­l i la companyoni­a”.

Entre altres coses, perquè com havia dit el president de CaixaBank, Jordi Gual, “la societat ja no accepta que les empreses se centrin només en l’obtenció de beneficis”.

Aquest compromís amb la societat i la sostenibil­itat va ser, juntament amb els models de lideratge i la diversitat en l’empresa, un dels temes que van ressonar amb més força durant les múltiples conferènci­es que es van sentir ahir al congrés.

Un compromís, el de la sostenibil­itat, que no està exempt de contradicc­ions. “Entre el cost que implica a curt termini i els beneficis que produeix a llarg termini”, segons va apuntar Jordi Gual.

Aquesta contradicc­ió va quedar clara en el debat sobre la sostenibil­itat que van mantenir Luca de Meo i Josu Jon Imaz. Tots dos van defensar que les empreses s’han d’esforçar per assolir els objectius de desenvolup­ament sostenible que han marcat les autoritats. I fer-ho malgrat “no saber si serà el cotxe elèctric la tecnologia que s’imposarà en el futur”, com va reconèixer Luca de Meo. Per a Imaz, el problema de l’actual contaminac­ió dels cotxes té més a veure amb la seva vellesa –el 60% tenen més de deu anys– que amb el tipus de combustibl­e que fan servir”.

 ?? LV ?? Isidre Fainé amb alguns dels líders empresaria­ls que van assistir al XVII congrés de la CEDE
LV Isidre Fainé amb alguns dels líders empresaria­ls que van assistir al XVII congrés de la CEDE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain