La Vanguardia (Català)

Cau un 80% en deu anys la despesa pública en habitatge

Foment demana ajuts per impulsar la rehabilita­ció

-

La despesa pública en política d’habitatge ha caigut un 80% a Espanya entre el 2007 i el 2017, període en què ha passat de 4.788 milions d’euros a només 986 milions, va assenyalar ahir el Consell Assessor d’Infraestru­ctures de Catalunya. Aquest organisme, impulsat per la patronal Foment del Treball, inclou l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria (Asinca), la Cambra de Contractis­tes d’Obres (CCOC) i la Fundació Cercle d’Infraestru­ctures, i va reclamar ahir al Govern central més ajuts públics especialme­nt a la rehabilita­ció i canvis fiscals i legislatiu­s per cobrir les necessitat­s d’actualitza­r el parc d’habitatges.

Segons el Consell Assessor, la despesa pública en habitatge és de només el 0,1% del PIB, molt lluny dels estàndards europeus, i la “reducció dràstica ha limitat molt l’eficàcia de les polítiques públiques de rehabilita­ció”. Salvador Guillermo, director d’Economia de Foment, va recordar que la retallada d’aquesta partida ha estat molt més gran que la que ha patit la sanitat o l’ensenyamen­t i s’ha traduït no només en una reducció del nombre d’habitatges disponible­s sinó en un augment de problemes de seguretat en habitatges antics; d’estanquita­t, amb humitats que sovint causen problemes de salut, i d’accessibil­itat, perquè cada vegada hi ha més gent gran que necessitar­ia un ascensor.

Segons les dades de les patronals, a Espanya cada any es fan obres a l’1% dels habitatges, el mateix percentatg­e que a Catalunya (on el 2018 es van rehabilita­r només 5.630 habitatges) mentre que a Alemanya i França són més de l’1,5%.

La rehabilita­ció es veu frenada pels escassos mitjans dels propietari­s de molts habitatges, que segons el parer de Guillermo haurien de rebre subvencion­s públiques. En comunitats amb propietari­s més solvents, en canvi, el problema és la falta d’accés al crèdit, i el Consell va reclamar que part dels ajuts públics a la rehabilita­ció puguin destinarse a pagar la quota dels propietari­s morosos, per donar garanties als bancs. “Les comunitats podrien pagar les obres en 10 o 15 anys, al rebut mensual, mentre que ara han de recollir grans quantitats de fons prèviament i de vegades això els és molt difícil”, va explicar. El Consell va reclamar altres mesures per fomentar la rehabilita­ció com ara reduir l’IVA al 10%, el mateix tipus que s’aplica a la construcci­ó de pisos, davant el 21% actual, i que les diverses administra­cions creïn una “finestreta única” per agilitar la concessió de permisos. Igualment el Consell reclama que es flexibilit­zin les normes tècniques de rehabilita­ció, que ara són les mateixes de l’obra nova, exigint només les mateixes prestacion­s.

El responsabl­e de Foment va recordar que un augment de la rehabilita­ció impulsaria la creació d’ocupació perquè és un sector intensiu en mà d’obra, en què el 47% de l’activitat la realitzen empreses petites, d’entre 1 i 9 treballado­rs. “Aquestes mesunes crearien ocupació local. Impulsar la rehabilita­ció reactivari­a l’economia”, va assenyalar Guillermo.

La patronal demana més crèdit públic, una finestreta única i més flexibilit­at normativa per impulsar les obres

 ?? VICENÇ LLURBA / ARXIU ?? Escola taller de rehabilita­ció a l’Institut Pere Mata de Reus, en una foto d’arxiu
VICENÇ LLURBA / ARXIU Escola taller de rehabilita­ció a l’Institut Pere Mata de Reus, en una foto d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain