La Vanguardia (Català)

El meravellós món de la política

- Joan-Pere Viladecans

Luis Mazzantini Eguía (Elgoibar, 1856), fill d’un enginyer italià i de mare basca, va viure i va cursar estudis a Itàlia, on va obtenir el grau de batxiller en Arts. Va tornar a Espanya a la recerca de l’oripell que creia que mereixia. Va intentar ser cantant i es va decidir, ja en edat tardana, per dedicar-se al toreig –perdoneu-li l’ocurrència–. A causa de la seva personalit­at d’àmplies tonalitats i culta distinció, en la professió, en general rude i illetrada, el van començar a anomenar Don Luis. Va ser una gran figura. Tal com va planejar: es va fer ric i famós.

Don Luis, elegant i amb maneres, freqüentav­a l’òpera, les tertúlies artístique­s i l’alta societat. El populatxo li va retreure el seu port europeu i que no era gens castís. Va tenir un gran èxit entre les senyores més distingide­s de la seva època. Del seu idil·li amb Sarah Bernhardt es desconeix si alguna de les seves escomeses amatòries van ocórrer al taüt on per costum dormia la gran tràgica. A començamen­ts del segle XX va abandonar l’assumpte de les estocades. Potser perquè va ser un avançat i un precursor del bonisme; l’animalisme. O perquè l’escabetxad­a de bòvids no l’acabava de convèncer. O perquè –com es diu ara– no se sentia realitzat. Se li va acabar el valor? O... Que passin els psicòlegs! Al gra: Luis Mazzantini devia ser un

echaopalan­te pillastre, que quan va penjar el vestit de torero es va introduir de ple en l’apassionan­t univers de la política. Un altre “corral de cuernos”, segons el sonet de Quevedo. Monàrquic. Liberal. Va ser regidor de l’Ajuntament de Madrid, tinent d’alcalde, membre de la Diputació Provincial i governador civil de Guadalajar­a i Àvila. Comissari en cap de policia..., una carrerassa. Quan li preguntave­n, i succeïa sovint, com havia arribat a polític havent estat poc abans una brillant figura del toreig, el gran Mazzantini entre avergonyit i fatxenda, responia: “Degenerant, degenerant”. Un home lúcid aquest Don Luis. Si visqués avui, escriuria el gerundi amb majúscules. El marc ha canviat, també el paisatge, però l’estereotip del polític és el mateix. O semblant. Algú que pensa en si mateix i que fa creure els altres que tot ho fa per ells. Un revenedor de missatges. D’egos. Algú que fins i tot va pensar a ser honrat però a qui les circumstàn­cies i les conviccion­s l’hi van impedir. I com s’arriba a això? El tal Mazzantini ho tenia clar: “Degenerant, degenerant”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain