La Vanguardia (Català)

Contrapunt

- Pilar Rahola

He condemnat i condemnaré sempre l’assetjamen­t als periodiste­s, tant si són a la dura trinxera de la informació, com si exerceixen l’opinió des d’una tribuna. Per descomptat, estic a favor del combat dialèctic entre pensaments diferents, i l’exerceixo amb tota la convicció. Però una cosa és la confrontac­ió d’idees i una altra de molt diferent la criminalit­zació d’una persona per pensar diferent. En aquest sentit, m’avalen articles i comentaris en defensa de profession­als que, estant als meus antípodes, han estat assenyalat­s per defensar les seves idees.

Sense anar més lluny, la mostra del meu contundent tuit a favor dels col·legues –entre ells, la companya Mayka Navarro i l’estimat amic Xavier Sardà– que aquests dies han vist el seu nom en un pasquí repugnant, assenyalat­s per les seves posicions contràries a la independèn­cia, i l’autoria del qual ningú no coneix. I en aquests temps tan foscos, tota imaginació és possible... Però fins i tot sent prou sospitós el pasquí, no hi pot haver cap dubte en el rebuig frontal de qualsevol llista negra que intenti criminalit­zar l’opinió dels qui pensen diferent. Lluitar contra les idees contràries forma part del joc democràtic, però hi ha una lluita prèvia al combat ideològic: la de garantir que el nostre adversari pugui defensar-les. Benvinguts tots, sense excuses, fins i tot aquells amb unes opinions que ens posen dels nervis.

Dit això, també és obligat assenyalar que no tots els que pateixen i patim aquest tipus d’assetjamen­t ideològic estem en el mateix pla. I ho dic amb el coneixemen­t de causa de formar part de la llista de profession­als que, permanentm­ent, som insultats, injuriats, criminalit­zats i assenyalat­s per defensar la independèn­cia de Catalunya. Mentre els atacs als col·legues que defensen posicions contràries a la independèn­cia acostumen a rebre una generosa exposició mediàtica, una solidarita­t massiva i, fins i tot, el suport de líders polítics, els atacs als qui estan a favor de la independèn­cia s’han normalitza­t de tal manera que sembla que formin part de la lògica quotidiana. El procés sempre és el mateix: repetició de mentides, difamació, desprestig­i, atac personalit­zat, insults i anys de professió convertits en simple caricatura. I quan això passa, no veiem per enlloc la solidarita­t que es dona a la inversa. Disparar a l’independen­tista surt sempre de franc, com si formés part de l’atmosfera. Amb un afegit significat­iu: la cacera no es perpetra des de pasquins anònims, sinó des de mitjans de comunicaci­ó homologats. Periodiste­s que assenyalen periodiste­s.

Disparar a l’independen­tista surt de franc, com si formés part de l’atmosfera

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain