La Vanguardia (Català)

Espanya extradirà l’exgeneral chavista Carvajal

-

El ple de l’Audiència Nacional ha autoritzat l’extradició als Estats Units per delictes de narcotràfi­c de l’exgeneral veneçolà Hugo Armando Carvajal, que va ser cap de la contrainte­l·ligència amb Hugo Chávez i amb Nicolás Maduro, segons han informat fonts jurídiques.

El setembre passat l’Audiència Nacional va denegar-ne el lliurament al considerar que els Estats Units la demanaven “per una motivació política”, atesa la condició d’antic cap de la contrainte­l·ligència veneçolana, i va retreure a aquest país que no havia concretat els càrrecs. La Fiscalia va recórrer contra aquesta primera decisió i el ple de l’Audiència ha decidit acceptar l’extradició.

Carvajal, de 59 anys, va ser detingut a Espanya el passat 12 d’abril en virtut d’una ordre d’arrest dels Estats Units, que el reclamava per haver volgut “inundar” aquest país amb tones de cocaïna, que introduïa suposadame­nt al seu territori amb ajuda en ocasions de la cúpula de les Forces Armades Revolucion­àries de Colòmbia (FARC).

L’Audiència Nacional va celebrar una vista el 12 de setembre en la qual Carvajal va al·legar que la petició dels Estats Units no tenia fonament i responia a motivacion­s polítiques, ja que, segons va dir en el seu moment la seva advocada, l’únic que pretenia aquest país era treure-li informació sobre el govern de Chávez.

“En la justícia dels Estats Units no confio: el sol fet que m’hagin fet el que van fer és prou motiu. No tindré dret a la defensa de cap tipus i a promoure proves tampoc”, va emfatitzar Carvajal davant el tribunal. Carvajal, que es declara ara seguidor de l’opositor Juan Guaidó, es va sentir perseguit tant als Estat Units com a Veneçuela pel president Maduro: “El conec prou i sé ben bé del que és capaç”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain