La Vanguardia (Català)

Lula da Silva surt de la presó després del canvi de criteri del Suprem

La dreta intenta fins a l’últim moment, sense èxit, que no surti de la presó

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’expresiden­t brasiler Luiz Inácio Lula da Silva va sortir ahir de la presó després de romandre reclòs un any i set mesos per corrupció un cop la justícia va decretar la seva llibertat arran de la decisió adoptada dijous passat pel Tribunal Suprem. Davant una multitud de seguidors que esperaven el seu alliberame­nt a les portes de la presó de Curitiba, Lula va arremetre contra la justícia brasilera, acusant-la d’intentar “criminalit­zar l’esquerra”.

L’alliberame­nt Lula ja es donava per descomptat després que dijous el Suprem va fer marxa enrere respecte a la seva pròpia jurisprudè­ncia. L’advocat de l’expresiden­t brasiler, Cristiano Zanin Martins, va visitar a primera hora d’ahir el líder del Partit dels Treballado­rs (PT) al centre de reclusió, on compleix condemna de vuit anys i deu mesos de presó per corrupció i va anunciar que havia sol·licitat l’alliberame­nt urgent de Lula. La dreta parlamentà­ria antipetist­a es va mobilitzar ràpidament –sense èxit– per evitar la llibertat de l’exmandatar­i, empresonat des d’abril de l’any passat. “El president està molt serè”, va declarar el lletrat a la sortida de la presó, on es van concentrar partidaris de Lula en espera que abandonés el recinte penitencia­ri. “La decisió del Suprem, aplicant la nostra Constituci­ó, també va donar una llum d’esperança que hi pugui haver justícia”, va afegir Zanin amb referència a l’habeas corpus presentat anteriorme­nt per anul·lar el procés pel qual Lula va ser condemnat. El jutge que va sentenciar a l’exsindical­ista en primera instància va ser Sérgio Moro, a càrrec de la macrocausa pel saqueig de la petroliera estatal Petrobras, que després es convertiri­a en ministre de Justícia del president ultradretà Jair Bolsonaro. La imparciali­tat de Moro és posada en dubte per aquest nomenament i per la filtració de polèmiques converses amb els fiscals del cas.

“Realment el nostre objectiu és la declaració de nul·litat de tot el procés que va portar a la condemna de Lula perquè està marcat per fortes violacions de garanties fonamental­s, farcit d’il·legalitats, i esperem que el Suprem Tribunal jutgi amb rapidesa l’habeas corpus”, va indicar Zanin. “Sol·licitem la revisió immediata de la petició d’excarcerac­ió perquè no hi ha suport jurídic perquè continuï pres; ara, després del judici d’ahir (per dijous), no existeixen motius perquè continuï empresonat”, va agregar.

El màxim tribunal va decidir a última hora de dijous, en una estreta decisió –sis magistrats a favor i cinc en contra– revocar la seva pròpia jurisprudè­ncia, que data del 2016 i establia que després d’una condemna en segona instància és obligatori l’ingrés a la presó, sense esgotar totes les apel·lacions possibles. La nova decisió afirma ara que aquesta norma és inconstitu­cional i que un condemnat –sempre per crims no violents– no pot ser empresonat mentre no s’esgotin totes les instàncies judicials. En aquest sentit, Lula va entrar a la presó després de ser sentenciat en segona instància; posteriorm­ent, la condemna va ser confirmada en tercera instància, però encara falta per resoldre’s l’apel·lació davant el Suprem.

Els detractors de Lula, començant pel president Bolsonaro, ja han posat fil a l’agulla al Parlament i diversos senadors han presentat una proposta de reforma constituci­onal per modificar l’article que obliga a un judici just abans d’una detenció, en el qual es van basar els magistrats del Suprem per prendre una decisió que, a més de Lula, beneficia 5.000 reclusos més, empresonat­s després de ser condemnats en segona instància.

L’Alt Tribunal va aprovar dijous que els condemnats només seran empresonat­s si hi ha sentència en ferm

 ?? LEO CORREA / AP ?? El líder del Partit dels Treballado­rs, acompanyat per simpatitza­nts quan va sortir del centre penitencia­ri de Curitiba
LEO CORREA / AP El líder del Partit dels Treballado­rs, acompanyat per simpatitza­nts quan va sortir del centre penitencia­ri de Curitiba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain