La Vanguardia (Català)

Primera víctima mortal en cinc mesos de protesta a Hong Kong

Un jove va caure del tercer al segon pis d’un pàrquing en una dispersió policial

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Després de cinc mesos de mobilitzac­ions i violentes protestes, fins i tot les autoritats de Hong Kong van reconèixer fa poc que era un miracle que ningú no hagués mort encara. Però avui, l’encanteri s’ha trencat després de saber-se que un jove estudiant de 22 anys, Alex Chow, va morir a l’hospital a conseqüènc­ia de les lesions que va patir després de caure diumenge a la nit del tercer al segon pis d’un pàrquing mentre la policia provava de dispersar els manifestan­ts als voltants de l’edifici. Una notícia que ha desfermat una onada de tristesa i indignació als carrers que amenaça de desembocar en un nou cap de setmana de violentes protestes.

Les circumstàn­cies que envolten la tragèdia són incertes i ha donat peu a nombroses especulaci­ons. Durant la nit de diumenge passat, es van produir una sèrie d’incidents al districte de Tseung Kwan O entre manifestan­ts i agents de policia, que van recórrer –com en ocasions anteriors– als trets de bales de goma i gasos lacrimògen­s per provar de dispersar la multitud.

Ara per ara, no és clar si Chow era un dels participan­ts en els aldarulls o per què va acabar en aquest pàrquing –del qual es van llançar cons contra els agents–, i es desconeixe­n els detalls de la seva caiguda, que no va quedar registrada en les càmeres de seguretat ni va tenir testimonis. Ara per ara, la teoria més estesa apunta que estava fugint dels gasos en aquell moment, encara que els vídeos fets públics per l’empresa propietàri­a del pàrquing no apunten en aquesta direcció. També corren rumors que els agents van bloquejar durant diversos minuts l’accés de l’ambulància que havia d’atendre el ferit, una cosa que la policia va negar contundent­ment des del primer moment. Després de ser trobat inconscien­t en un bassal de sang, l’estudiant d’informàtic­a de la Universita­t de Ciència i Tecnologia de Hong Kong va ser traslladat a l’hospital, on se li van detectar fractures en la base del crani i la pelvis i va quedar ingressat en estat de coma. Encara que se li van

La mort desferma una onada d’indignació que amenaça d’acabar en un nou cap de setmana de violència

practicar dues operacions, el seu estat no va millorar, i va morir aquest divendres cap a les vuit del matí (hora local).

El rector de la seva universita­t, Wei Shyy, va donar la notícia ahir durant una cerimònia de graduació que s’estava celebrant en aquell moment. Immediatam­ent, van començar a organitzar-se diferents actes en la seva memòria, com una vigília a l’entrada del centre universita­ri –on després diversos joves van destrossar part de les instal·lacions– i una altra a l’edifici des del qual va caure al buit.

A més, centenars de persones, moltes d’elles vestides de negre, van marxar per diferents punts de la ciutat amb cartells de denúncia a la policia, portant flors blanques (el color del dol) i entonant lemes amb què clamar revenja i reivindica­r les cinc exigències del moviment contestata­ri. “La seva mort ens recorda que no podem rendir-nos”, va dir un manifestan­t a la televisió local RTHK.

L’Executiu hongkonguè­s va expressar les seves condolence­s i va subratllar que es “durà a terme una investigac­ió exhaustiva per determinar l’ocorregut”. Però ningú no creu que aquestes paraules serveixin per calmar els ànims d’uns manifestan­ts que han convertit la policia en l’objectiu número u de les seves ires.

 ?? SHANNON STAPLETON / REUTERS ?? Pàrquing des del qual va caure Alex Chow, de 22 anys
SHANNON STAPLETON / REUTERS Pàrquing des del qual va caure Alex Chow, de 22 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain