La Vanguardia (Català)

Protegir el nostre estil de vida

- Xavier Mas de Xaxàs

La matança del 15 de març a Christchur­ch (Nova Zelanda) i la del 3 d’agost a El Paso (Texas) es van produir per “protegir el nostre estil de vida”. Així de clar ho va expressar Patrick Crusius, que va causar 22 morts i 26 ferits, la gran majoria d’ells hispans, en disparar sobre la multitud en un centre comercial d’El Paso, i així ho va explicar també Brenton Tarrant, que va matar 51 persones i en va ferir 49 més a dues mesquites de Christchur­ch. Tots dos eren assassins ecofeixist­es, simpatitza­nts d’un corrent que veu la natura com un medi hostil en el qual els grups humans (tribus, ètnies, nacions...) competeixe­n sense parar per protegir els seus territoris habitables de les hordes migratòrie­s que fugen dels llocs que no ho són. Defensen la llei natural, és a dir, la del més fort, per frenar “el gran reemplaçam­ent”, el procés deliberat de les democràcie­s liberals per substituir la població autòctona, blanca i cristiana, per la immigrada, negra, bruna i musulmana.

L’ecofeixism­e uneix el progressis­me amb el conservado­risme en una mateixa ideologia identitàri­a, ecològica i antimodern­a que incideix, de manera perversa, en el nostre futur.

La fusió de l’home amb el paisatge es dóna a Alemanya i el Regne Unit a finals del segle XVIII. La natura ocupa un lloc central en l’afirmació nacionalis­ta de l’individu. S’elogia el món rural i es rebutja la industrial­ització i les ciutats perquè allà nia un progrés que amenaça l’espai vital. Els nazis l’anomenaven lebensraum i era el lloc essencial per a la supervivèn­cia de la raça, l’arcàdia que s’havia de defensar tant sí com no, fins i tot cometent els crims més horribles.

És a partir d’aquí que sorgeix el que el filòsof noruec Arne Naess (1912-2009) va anomenar l’ecologia profunda. Mentre l’ecologia superficia­l s’ocupa de resoldre els reptes que el progrés industrial planteja al medi ambient, l’ecologia profunda aborda les causes fonamental­s que han apartat les nostres societats de l’integrisme naturalist­a. Entre les seves propostes destaca el decreixeme­nt: reduir la producció econòmica per recuperar l’equilibri entre l’home i la natura. També es contrària a que la tecnologia incideixi sobre l’individu, encara que sigui per salvar-lo la vida. Sobren éssers humans en aquest planeta que, segons el seu plantejame­nt, està sobre explotat.

El rebuig de tota contracepc­ió que no sigui natural uneix les dones de l’ecologia profunda. El seu feminisme és integral, descendeix fins a l’extrem de denunciar la falsa emancipaci­ó de la dona mitjançant la píndola i el treball.

Som davant un conservado­risme compartit per l’extrema dreta i, en gran part, també per l’extrema esquerra, ecològica i alternativ­a, tant pels ateus com pels catòlics més tradiciona­listes. Es tracta d’un integrisme disposat a protegir el planeta però també el cos humà, la família i l’àmbit local. És evident que aquest corrent s’alimenta de la por atàvica del progrés i a l’avenir. No és tan evident, tot i això, que també irrigui l’ecologia integral que el papa Francesc defensa a l’encíclica Laudato Si (2015) o que sigui, així mateix, en l’origen intel·lectual de la comissaria per a la Protecció de l’Estil de Vida Europeu que la UE ha creat per gestionar la migració.

Ni El Vaticà ni la Unió Europea no abracen l’ecologia profunda en la seva totalitat però sí alguns dels seus principis, i al fer-ho desdibuixe­n la frontera entre l’acceptable i l’inacceptab­le, entre el justificab­le i l’injustific­able.

Podem estar a favor de l’arribada d’immigrants però no tant si no abracen el nostre estil de vida. Valorem més la seva integració que la seva incorporac­ió i la diferència és fonamental. L’immigrant que s’esforça per assemblar-se a nosaltres és millor que el que simplement es limita a viure entre nosaltres sense parlar el nostre idioma i sense sentir la nostra cultura com a pròpia. Aplaudim la seva assimilaci­ó igual que els nostres avantpassa­ts van aplaudir l’evangelitz­ació dels pobles salvatges.

Així de difícil i complex es presenta aquest canvi d’era que tot ho trastoca.

Esquerres i dretes, nacionalis­tes i progressis­tes, coincideix­en a defensar el nostre ecosistema de les espècies invasores. Uns apunten al sistema financer internacio­nal i altres a les onades migratòrie­s. Hi ha qui no menjarà mai en un McDonald’s perquè vincula el menjar ràpid dels Estats Units amb l’imperialis­me capitalist­a i hi ha qui tampoc no es menjarà mai un kebab perquè seria trair la botifarra i el cocido, la seva pròpia ànima alimentàri­a.

És estúpid però és veritat, i així és com s’aprofundei­xen les divisions socials i nacionals. Als Estats Units, la gran fractura és sobretot racial, el pecat original, encara no expiat, de l’esclavitud, i gairebé el mateix podem dir d’Amèrica Llatina, partida encara pels estralls dels genocidis i la colonitzac­ió. A França, la bretxa s’obre entre una identitat que és laica i republican­a i una altra que és catòlica i monàrquica. A gairebé tot arreu, a Hong Kong, Beirut, Bagdad, París, Barcelona, Quito i Santiago, la gran divisió es dóna entre les classes que se senten abandonade­s pel progrés i les elits avariciose­s que governen sense atendre la seva angoixa vital.

És possible traçar línies de continuïta­t entre el gueto de Varsòvia, els suburbis negres de Detroit i els camps de refugiats del mar Egeu, entre el lebensraum nazi, el fanatisme ecofeixist­a i el tradiciona­lisme politicore­ligiós.

Aquestes línies es van traçar per defensar el nostre estil de vida i com més gruixudes siguin més gran serà el nostre temor de morir diluïts en una terra ignota. Més gran serà també el nostre esforç per comprendre a monstres com Tarrant i Crusius, i més gran serà, finalment, la temptació a votar pels extrems.

Les esquerres i dretes radicals s’uneixen en la defensa del planeta, el cos, la família i l’àmbit local

 ?? CHRISTOPHE­R FURLONG / GETTY ?? Aquesta tenda és la llar de dos refugiats atrapats a Mitilene, illa de Lesbos (Grècia)
CHRISTOPHE­R FURLONG / GETTY Aquesta tenda és la llar de dos refugiats atrapats a Mitilene, illa de Lesbos (Grècia)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain