La Vanguardia (Català)

Sánchez demana el vot per frenar la ultradreta i l’independen­tisme

El PSOE tanca campanya a Barcelona i reclama un govern fort per a Espanya

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Pedro Sánchez va arribar a l’última etapa de la campanya redoblant la hiperactiv­itat que l’ha portat a recórrer tot Espanya amb diversos actes diaris i entreviste­s en multitud de mitjans i que ha deixat exhaustos els seus companys de partit. L’últim dia no va ser una excepció: míting a Alcalá de Henares i Barcelona la mateixa tarda de divendres i amb tot just tres hores de diferència.

El president en funcions es va desplaçar d’una ciutat a l’altra en avió –llogat pel PSOE– per tancar la cursa de les generals a Catalunya amb Josep Borrell, el candidat al Senat Manuel Cruz i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, un suport de Sánchez en la salut i en la malaltia i que, en gran manera, ha substituït aquests dies la cap de llista per Barcelona, Meritxell Batet, de baixa mèdica.

La decisió de tancar per primera vegada una campanya a les generals a Barcelona la va prendre personalme­nt Sánchez per enviar un missatge inequívoc davant la profunda crisi política catalana, revifada després de la publicació de la sentència del procés i els posteriors aldarulls violents.

“En aquests temps difícils cal reivindica­r que Catalunya no és només una, és plural i diversa, com Espanya; els socialiste­s som l’esperança de Catalunya i d’Espanya!”, va reivindica­r Sánchez davant les 3.000 persones que omplien un dels pavellons de la Fira de Barcelona.

Al carrer, amb prou feines uns 50 activistes dels Comitès de Defensa de la República (CDR) protestave­n contra la presència del president en funcions, una manifestac­ió que es va dissoldre en poc temps pel fracàs de la convocatòr­ia.

Sánchez va demanar de concentrar el vot per evitar un nou bloqueig polític i formar govern “al desembre”, amb el compromís, si ho aconseguei­x, d’aprovar uns pressupost­os generals de l’Estat durant els tres primers mesos de l’any que ve i desenvolup­ar l’obra de govern que va quedar truncada pel final abrupte del seu breu mandat.

“Només hi ha dues opcions: votar el PSOE perquè hi hagi govern o votar altres opcions per evitar” la formació d’un executiu “progressis­ta”. “Necessitem un govern fort per frenar la ultradreta i l’altre extremisme, que és l’independen­tisme”, va reclamar.

Els socialiste­s han arribat al final de la campanya amb l’alè accelerat per la vertiginos­a activitat del seu candidat i amb els nervis a flor de pell per l’estancamen­t que els pronostiqu­en tots els sondejos llevat del del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), l’institut públic d’enquestes que dirigeix el controvert­it José Félix Tezanos.

La possibilit­at de sortir escaldats del 10-N fa pànic i alguns dirigents asseguren que firmarien avui mateix un resultat semblant al del 28 d’abril. Perquè amb una victòria del PSOE el 10-N, de la qual ningú no en dubta, no n’hi ha prou per governar, com Sánchez ja sap.

Els estrategs del PSOE es mostren, però, segurs que el seu secretari general serà investit president del Govern central. “No hi haurà cap altra opció”, assenyalav­a ahir un dirigent socialista.

El president en funcions va reivindica­r la centralita­t del seu partit –l’“únic” que pot aturar “l’odi” i defensar “la justícia social”–, va presumir de la seva breu obra de govern i va enumerar les polítiques que durà a terme si aconseguei­x governar, entre les quals va assenyalar “derogar la reforma laboral” o il·legalitzar a la Fundació Francisco Franco.

La candidata del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, va intervenir en l’acte a través d’un breu vídeo en què va parlar del PSC com la garantia per “refer tot el que els independen­tistes han espatllat al nostre país, especialme­nt les últimes setmanes”. “No ens mereixem aquest mal que han fet”, va dir. “No podem permetre ni l’exclusió, ni la divisió, ni l’odi, que és el que ens ofereixen les dretes i els independen­tistes”, va afegir, posant, com va fer Sánchez, els dos “extremisme­s” a la mateixa balança.

Els socialiste­s catalans, que no han tingut una campanya fàcil, aspiren a retallar distàncies amb Esquerra Republican­a diumenge vinent. A l’abril amb prou feines els van separar uns milers de vots. Superar els republican­s suposaria una victòria moral per al PSC que transcendi­ria les eleccions generals, però que quedaria en foc d’encenalls si a Sánchez se li torna a escapar la Moncloa després del 10 de novembre.

Els estrategs socialiste­s es mostren segurs que el seu secretari general serà investit president

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Miquel Iceta i Pedro Sánchez ahir al míting final socialista, a Barcelona
ÀLEX GARCIA Miquel Iceta i Pedro Sánchez ahir al míting final socialista, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain