La Vanguardia (Català)

Unides Podem encara els comicis amb fam de votants socialiste­s

- Madrid

Unides Podem ha tancat una altra campanya amb el motor rugint d’allò més, visiblemen­t satisfets i esperançat­s. Hi ha un rum-rum que apunta que la resistènci­a de l’electorat dels morats és granítica, malgrat el desgast infligit per un PSOE que ha intentat des del mateix mes de juny penjar-los l’etiqueta de la repetició electoral i malgrat la irrupció de la seva escissió, Més País, el partit d’Íñigo Errejón.

Ahir a la nit, tancant el seu acte multitudin­ari al recinte Ifema de Madrid, amb Ada Colau com a convidada d’honor –mentre Manuela

Carmena citava Irene Montero (!) al tancament de campanya de Més País–, s’assaboria la certesa de conservar el resultat de l’abril i, fins i tot, s’acariciava la il·lusió de recuperar alguns dels votants que fa sis mesos van tornar al PSOE. Pablo Iglesias hi va al·ludir. “Es van pensar que repetint eleccions ens destrossav­en, i avui hi ha por a la sala de màquines de la Moncloa”. Els trackings d’aquesta setmana –les dades amb què treballen els partits i que no es poden fer públiques aquests dies– apunten que els debats s’han notat, i tant Iglesias dilluns com la número dos del partit, Irene Montero, dijous van superar el compromís amb brillantor.

De totes maneres, ningú no es confia. Els números semblen molt ferms des del setembre, però el capritxós ball d’escons que provoca la circumscri­pció provincial pot suposar per a idèntics vots una forquilla d’incertesa de deu escons o més. En tot cas, de nou, la formació morada s’ha

“Si Sánchez no dorm, està cansat, i, si està cansat, pateix la separació de poders”, ironitza Iglesias

mostrat com una màquina poderosa en campanya, tant en mítings i debats com en les línies mestres del seu discurs i la seva potent comunicaci­ó audiovisua­l, que ha inundat les xarxes socials.

Tot pensat per aturar “el pla de Sánchez”, que és el pla dels mateixos que, va recordar Iglesias, “li van prohibir pactar amb nosaltres el 2016”. A Unides Podem estan convençuts que Pedro Sánchez va ser massa explícit en el seu gir conservado­r durant el debat, i des de dilluns s’han ofert al votant socialista que va confiar en aquell Sánchez contrit i ferit de

Salvados. No tant per arrabassar­li la victòria com per obligar-lo a rectificar cap a polítiques socialdemò­crates: “Si nosaltres estem forts, Sánchez no podrà pactar amb la dreta. Volem un acord amb Sánchez, no perquè confiem en el PSOE, sinó perquè confiem en Espanya”, va exclamar Iglesias, que havia ironitzat amb l’incendi que el líder del PSOE va provocar amb les associacio­ns fiscals quan va presumir de ser el seu cap: “Va dir que s’havia equivocat perquè estava cansat. Llavors vaig entendre que, si en Pedro no dorm bé, està cansat i, si està cansat, pateix la separació de poders a Espanya”.

A l’acte de tancament, que Montero i Iglesias van convertir en una reivindica­ció de la política com a “instrument dels més per limitar el poder dels menys” –responent al discurs antipolíti­c de Vox–, l’alcaldessa de Barcelona va voler fer de la seva presència a Madrid una expressió d’afecte i empatia contràries a la “mala política que crea trinxeres”. Emocionada, Colau també va tenir paraules explícites per al president en funcions: “És un secret de domini públic que Sánchez ha rebut moltes pressions i s’ha convençut que no es pot. Però sí que es pot, Pedro, si es vol sí que es pot”.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Ada Colau i Pablo Iglesias ahir al míting final d’Unides Podem a Ifema
EMILIO NARANJO / EFE Ada Colau i Pablo Iglesias ahir al míting final d’Unides Podem a Ifema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain