La Vanguardia (Català)

Ciutadans es conjura per aconseguir una remuntada a les urnes

Rivera tanca la campanya a Barcelona amb una crida a la mobilitzac­ió

- IÑAKI ELLAKURÍA

Les sensacions que transmet una caravana electoral solen ser més bons indicadors del que passarà a les urnes que aquesta allau de sondejos-apostes demoscòpiq­ues que omplen espais mediàtics. I si a les acaballes de la campanya del 28-A Ciutadans traspuava optimisme, alegria i il·lusió, amb aquell “no és no” a Sánchez, aquesta vegada s’ha palpat la por davant l’abisme, amb prou feines mitigada per la (sobre) escenifica­ció obligada en qualsevol clausura de campanya i l’esperança de la cúpula taronja de fer saltar la sorpresa dominical.

El cas, però, és que la possibilit­at de la patacada electoral és real en un partit que té 57 diputats, cosa que ha empès Cs a centrar la campanya exclusivam­ent a activar el 2% de l’electorat taronja que ara com ara dubta entre si quedar-se a casa diumenge o anar a votar. Que Cs pugui estar entorn dels 30 diputats al tancament de les urnes depèn d’aconseguir el seu vot. Aquest resultat s’interpreta­ria com el mal menor després d’haver aconseguit 57 diputats en l’anterior contesa electoral.

L’acte de tancament de campanya al Palau de Congressos de Catalunya –escenari aquesta setmana del lliurament dels premis Princesa de Girona– va estar dissenyat en aquest sentit: amb una crida a la mobilitzac­ió i missatges que reafirmen la possibilit­at d’una “remuntada” esquitxada de l’èpica esportiva que tant agrada a Albert Rivera.

Davant uns quants milers de persones amb el símbol ja històric de Cs del cor amb la bandera d’Espanya, Catalunya i Europa –i una banda sonora de grans èxits dels vuitanta–, Rivera va fer una repassada ràpida per la història del partit, des dels seus orígens a Catalunya el 2005, per evidenciar que ha estat un projecte que ha superat mals pronòstics, malastrucs de tota classe, alguns mals auguris... Una mena de conjur col·lectiu contra un destí fatal el 10-N.

“Fa olor de remuntada, perquè vam néixer com els salmons, remuntant el riu”, va afirmar el candidat liberal. Després va assenyalar que el 2006, quan es van presentar per primera vegada a la Generalita­t, “ens deien que trauríem zero escons, però vam entrar al Parlament i vam cridar: ‘toma 3, TV3’”. Després, va prosseguir Rivera, Cs va anar augmentant representa­ció al Parlament i va decidir saltar a la política espanyola, malgrat que alguns “ens van dir que estàvem bojos, però ho vam aconseguir i ara governem per a 20 milions d’espanyols”. Aquest historial el va portar a preguntar si creien que ara “algú ens frenarà dient que no es pot”. La resposta va ser unànime: “Sí que es pot! Som-hi, Ciutadans!”.

En un últim esforç Rivera va demanar frenar la fuga de vots a Vox que detecten els sondejos. Així, el líder taronja va defensar el vot per a Ciutadans qualifican­t-lo d’opció “valenta”, el “vot amb el cap i amb el cor” davant el vot “amb les vísceres”.

“Els líders podem unir o dividir; jo estic entre els que volem unir, no aixecar fronteres, no dividir entre blaus i vermells. Deixarem que els polítics que alimenten l’odi acabin guanyant?”, es va preguntar.

La decisió de tancar a Barcelona pretenia donar un reconeixem­ent a la candidata Inés Arrimadas, conscients que almenys han de resistir a Catalunya, ja que el seu simbolisme i aliment són imprescind­ibles per a un partit fundat el 2006 per combatre el nacionalis­me català.

Arrimadas, reforçada internamen­t després de la seva bona actuació en el debat de dones portaveus al Congrés, va recordar que a Barcelona es va sembrar la llavor del “constituci­onalisme modern” que protagonit­za les reformes a Espanya. “Hem demostrat que el centre polític no era una quimera”, va assenyalar la candidata per Barcelona.

El candidat demana combatre el vot “amb les vísceres” de Vox amb el vot “moderat i liberal” de Cs

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? El líder de Cs, Albert Rivera, durant el míting de tancament de campanya ahir a Barcelona
ALBERT GEA / REUTERS El líder de Cs, Albert Rivera, durant el míting de tancament de campanya ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain