La Vanguardia (Català)

Nova campanya de mentides i desinforma­ció

Si a la campanya del mes d’abril la majoria de partits polítics es van embarranca­r en les dades econòmique­s, en la cursa per les eleccions de demà la desinforma­ció s’ha centrat més en qüestions polítiques, més interpreta­bles però que s’han de cenyir a uns

- Barcelona

Veritats a mitges, mentides o errors. En aquesta cursa electoral més curta i crispada, els candidats han intentat evitar comprometr­e’s amb una allau de xifres. I, tot i així, l’economia ha jugat alguna mala passada i els líders dels principals partits han tornat a caure a les xarxes d’estadístiq­ues com l’atur.

L’EPA de Sánchez

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va ensopegar amb el seu optimisme sobre l’ocupació. Segons dades de l’EPA, el tercer trimestre del 2018 hi havia 19.528.000 ocupats i el tercer d’aquest any 346.000 més, lluny dels 530.000 que va proclamar el cap de files socialiste­s durant el debat a cinc televisat.

Els llocs de treball de Casado

El líder de l’oposició, Pablo Casado, en lloc de retreure-li aquella xifra, va preferir recórrer al balanç històric i aquí va tornar a cometre el mateix error que a l’abril, quan va afirmar que, durant l’etapa de Mariano Rajoy, es van crear tres milions de llocs de treball, quan, en realitat, en van ser 1.579.000.

El referèndum com a delicte

No és una falòrnia però sí que cal contextual­itzar –i donar la raó a Pablo Casado– la proposta que va llançar Pedro Sánchez de tornar a tipificar com a delicte la convocatòr­ia d’un referèndum il·legal. Casado va etzibar a Sánchez que el PSOE havia suprimit aquest delicte el 2005. En efecte, els socialiste­s van aprovar una llei de reforma del Codi Penal amb el suport de tots els grups excepte el PP. Aquesta mateixa posició va mantenir el PSOE el febrer d’aquest any, quan el Congrés va rebutjar una proposició de llei orgànica en aquest sentit, amb 176 vots en contra. Només Cs va secundar el PP.

L’acord de Pedralbes

Casado va caure en la desinforma­ció quan va afirmar que en la declaració de Pedralbes “es deia que feia falta un relator internacio­nal, que la monarquia era franquista i que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional eren forces opressores”. Fals, com es comprova al document final. No s’ha de confondre la declaració de Pedralbes amb els 21 punts que Torra va lliurar a Sánchez i que no es van acceptar mai.

Els nos de Podem

En el joc polític, els líders intenten arrodonir segons el seu interès. Sánchez va dir que Pablo Iglesias, candidat d’Unides Podem, ha votat fins a quatre vegades en contra d’un govern progressis­ta, quan en realitat han estat dos nos i dues abstencion­s –i un sí en la moció de censura–. Mentrestan­t, Albert Rivera, líder de Ciutadans, va assegurar que a tot Europa hi ha barems percentual­s per obtenir escons. Però Finlàndia, Irlanda, Portugal o Luxemburg no tenen límits en les seves lleis electorals.

Les pensions d’Iglesias

Iglesias també va vincular fal·laçment la regularitz­ació de les pensions en funció de l’IPC a l’article 50 de la Constituci­ó. Erroni. Només es diu que es “garantirà, mitjançant pensions adequades i periòdicam­ent actualitza­des, la suficiènci­a econòmica als ciutadans durant la tercera edat”.

Les competènci­es de Catalunya

Rivera es va apuntar al carrusel de treure transferèn­cies a les comunitats autònomes, sobretot les de centres penitencia­ris, o d’aplicar el 155 de manera prolongada quan el Tribunal Constituci­onal, el juliol d’aquest any, va deixar clar quan i com es podia aplicar aquest article. El mateix passa amb les “ambaixades exteriors” de la Generalita­t, previstes en la llei. Es pot impedir que el Govern utilitzi aquestes oficines per desplegar una diplomàcia que suplanti la d’Espanya, però no per als usos autoritzat­s de promoció exterior.

Falòrnies a la xarxa

Com en cada campanya electoral, van funcionar les cadenes de missatges falsos de WhatsApp. Els primers dies, per exemple, es va parlar d’un pacte d’Errejón amb Sánchez per rebaixar les pensions fins a un 30%. Dies després va córrer la mateixa versió amb les dretes: PP, Cs i Vox havien pactat en secret abaixar-les un 20% el 2020 i un 10% més el 2021. Sense proves. Falses totes dues.

Vox, un no parar

Vox donaria per fer un manual de fake news en campanya. Però en destaquen dues. Segons dades del Ministeri de l’Interior, la taxa anual de criminalit­at va passar del 45,9 el 2000 al 45,1 el 2010, el període que van arribar més migrants. I la tendència va continuar. Segons dades de l’INE, la taxa d’homicidis i criminalit­at va passar del 48,9 el 2011 al 45,6 el 2018. És molt enganyós l’argument repetit per Vox que “la immigració il·legal” ha omplert els carrers de delinqüènc­ia.

Com també és informació nociva que un 70% dels implicats en violacions grupals són estrangers, conclusió d’un estudi parcial publicat per un diari sense xifres oficials. Fals. Les úniques estadístiq­ues oficials de delictes per nacionalit­at són les que correspone­n a condemnats. Segons l’INE, el 2018 hi va haver 2.431 condemnats per delictes sexuals, dels quals 1.790 eren espanyols.

 ?? DANI DUCH ?? Els líders dels cinc partits amb llistes a tot Espanya en l’únic debat televisat
DANI DUCH Els líders dels cinc partits amb llistes a tot Espanya en l’únic debat televisat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain