La Vanguardia (Català)

Esquerra explota la campanya per sumar lideratges al de Junqueras

Aragonès demana el vot a ERC per superar el “neonaciona­lisme” de Cs

- Terrassa

En una campanya de només una setmana de durada, Esquerra s’ha anat trobant una multitud d’arguments per enriquir el seu discurs. Disseminat­s, sense ni demanar-los: l’exhumació del dictador Francisco Franco, la visita del Rei a Barcelona, la proposta no de llei aprovada a l’Assemblea de Madrid que insta el Govern espanyol a il·legalitzar les formacions independen­tistes, les declaracio­ns contradict­òries de Pedro Sánchez sobre l’autonomia de la Fiscalia General de l’Estat o la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de no restituir Oriol Junqueras a la candidatur­a. Totes aquestes qüestions han servit de munició per a ERC, que les ha sabut introduir a la campanya per criticar el PSOE i un Pedro Sánchez que “no té principis”, en paraules de Gabriel Rufián.

En definitiva, a Esquerra li han fet la campanya. En general, es pot dir que la hi han fet a l’independen­tisme. A Esquerra li ha costat de madurar sense la presència del seu líder, però totes les vicissitud­s anteriors han ajudat a tirar endavant. A les campanyes per a les eleccions al Parlament del desembre del 2017 o en els comicis generals d’abril del 2019, Oriol Junqueras era una figura omnipresen­t malgrat estar empresonat. Però el partit s’ha sabut sobreposar finalment i, en canvi, en aquesta campanya ha sabut impulsar nous lideratges, els de

Gabriel Rufián, a Madrid, Roger Torrent a un nivell més institucio­nal, però sobretot el de Pere Aragonès. Aquest últim ha estat tant així que en certs moments ha donat la sensació que el candidat al Congrés dels republican­s era el vicepresid­ent del Govern i coordinado­r nacional d’ERC.

Ahir la Junta Electoral Central oferia l’oportunita­t perfecta per recuperar la figura de Junqueras: va rebutjar el recurs pel qual la formació demanava que el reincorpor­és a les llistes per a les eleccions generals de demà.

La Junta Electoral entén que el líder d’Esquerra, condemnat a tretze anys de presó per l’1-O, és “inelegible”, malgrat que el Tribunal Suprem hagi suspès la seva pena d’inhabilita­ció fins que se sàpiga la resolució del Tribunal de la Unió Europea sobre la seva immunitat parlamentà­ria al ser escollit eurodiputa­t. És inelegible, segons la Junta, perquè està condemnat a presó en sentència ferma. ERC va presentar ahir mateix un altre recurs al Suprem contra la decisió de la Junta i espera que resolgui.

Pere Aragonès, en l’acte final de campanya fet a Terrassa, es va basar en la resposta de la Junta Electoral, però ho va fer breument. Esquerra té com a far Junqueras, però ha après a caminar sense el seu líder.

En l’acte a la co-capital del Vallès Ooccidenta­l el blanc de les crítiques va ser novament el PSOE, però es va concedir una mica més d’espai per a Ciutadans, que el vicepresid­ent del Govern va qualificar de “mala còpia” dels socialiste­s.

Aragonès i Rufián van instar els assistents a l’acte a Terrassa a imaginar-se ERC obtenint més diputats que la formació taronja, que es presenta en totes les circumscri­pcions d’Espanya. “Que bonic que seria!”, va arribar a dir Rufián, després que Aragonès

La Junta Electoral rebutja restituir a la llista el líder del partit, que presenta un altre recurs al TS

acusés els d’Albert Rivera de fer “de la crispació la seva actitud política” i de voler, segons va dir, una Catalunya dividida.

“Aquest diumenge Catalunya pot ser la tomba política d’aquest neonaciona­lisme espanyol de Ciutadans”, va assegurar el coordinado­r nacional d’Esquerra Republican­a després de qualificar de “franquista” la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per representa­r el Govern durant l’exhumació del dictador.

Per primera vegada en aquesta campanya va intervenir la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de Ginebra. Ho va fer mitjançant un missatge d’àudio gravat i amb el qual va convidar tot l’independen­tisme a anar a les urnes.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Gabriel Rufián, número u d’ERC a la candidatur­a al Congrés
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Gabriel Rufián, número u d’ERC a la candidatur­a al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain