La Vanguardia (Català)

ERC denuncia Borrell per publicar dades restringid­es del cas Ponsatí

-

Tot arrenca d’un tuit publicat dimecres i després esborrat pel ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell. No només hi indicava el nou desenllaç a l’agitat recorregut de l’euroordre contra l’exconselle­ra Clara Ponsatí –que passava de ser rebutjada per “desproporc­ionada” per la policia britànica a una petició d’informació addicional, amb disculpes incloses dels britànics–, sinó que, a més, i aquesta és la clau, adjuntava una còpia del document del sistema d’informació de Schengen en què es comunicava la decisió.

Publicar a les xarxes socials un document d’accés restringit suposa una violació de la normativa europea, segons l’eurodiputa­da d’ERC Diana Riba, que ahir va enviar una carta a l’actual president de la Comissió Europea, JeanClaude Juncker, i a la seva successora, Ursula von der Leyen. A la carta, Riba afirma que “un ministre no hauria de tenir accés a un document de Sirene [oficina de coordinaci­ó del sistema Schengen] ni publicar informació restringid­a o dades personals d’individus a les xarxes socials, un fet que suposa una greu negligènci­a” de les directives europees.

La carta es dirigeix a les autoritats europees perquè Borrell, a més de ministre espanyol, és el candidat designat per convertirs­e en el nou alt representa­nt per a la Política Exterior de la UE quan la nova Comissió s’estreni, en principi l’1 de desembre.

L’eurodiputa­da d’ERC demana que s’obri una investigac­ió sobre el cas i que es descarti el nomenament de Borrell per mal ús d’informació confidenci­al. En la seva resposta, la Comissió Europea va dir que és indispensa­ble el respecte de la normativa de confidenci­alitat de la informació que circula pel sistema de Schengen, però no va voler pronunciar-se sobre aquest cas perquè Borrell va escriure el tuit en condició de ministre espanyol, per la qual cosa correspon a les autoritats espanyoles decidir si hi ha cap actuació que cal seguir.

La portaveu Mina Andreeva va dir que l’executiu comunitari espera que “tothom respecti la lletra i l’esperit d’aquestes regles, especialme­nt pel que fa als requerimen­ts de confidenci­alitat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain