La Vanguardia (Català)

JxCat creu que ha aconseguit posar Sánchez “contra les cordes”

Borràs lamenta que ERC aposti per un PSOE amb qui “progressa la repressió”

- Barcelona

Com en un tobogan, la campanya de JxCat ha agafat velocitat a mesura que s’acostava el 10-N. Va saltar amb la bandera del “Ni un vot enrere” del seu lema per defensar la seva negativa a Pedro Sánchez l’última legislatur­a. Un missatge matriu a partir del qual han anat elevant el to dels atacs al president del Govern espanyol en funcions amb el pas dels dies. Hi han ajudat les paraules del líder socialista sobre el control de la Fiscalia i l’extradició de Carles Puigdemont. “La campanya se’ns ha fet curta”, assegurava ahir l’expresiden­t expatriat a Bèlgica. “I a Sánchez se li ha fet llarga, perquè l’hem posat en evidència i contra les cordes”, va rematar després de censurar el “comportame­nt inquisidor” de l’Estat al primer míting en què coincideix el trio presidenci­al, amb Quim Torra i Artur Mas, després d’haver-se absentat per la mort del seu pare.

JxCat emfatitza el valor del seu rebuig a Sánchez i recalca que, sense un gir en la seva política territoria­l, es mantindran ferms en el no. Un no que els ha servit, de passada, per criticar sense embuts l’abstenció d’ERC al juliol. En tots els mítings s’ha disparat contra els que “donen vots de franc, a canvi de res”. “Parlen de govern progressis­ta però l’únic que progressa amb Sánchez és la repressió”, va censurar una Borràs que va subratllar que a JxCat “li és igual si es governen o no”, perquè van al Congrés “a independit­zar-se”. “Avui tothom veu un Sánchez diferent, però nosaltres ja ho intuíem mesos enrere, aquesta coherència avala JxCat”, la va seguir Torra.

La competició pel vot independen­tista és ferotge. Amb tot, aquest diumenge surten a l’arena tres forces, amb la irrupció d’una CUP que també ha estat diana dels dards postconver­gents. Al capdavall, l’objectiu de JxCat ha estat situar-se al centre del tauler independen­tista, entre els del res de franc a Sánchez i els del bloqueig a tot. “Som l’enemic a batre, els que millor represente­m la voluntat decidida de continuar endavant i sense excuses cap a la república catalana”, va repetir Torra.

Malgrat els retrets, i des de l’equador d’aquesta campanya exprés, JxCat va mirar de reforçar la seva aposta obstinada per la unitat sobiranist­a amb la proposta de crear un grup unitari al Congrés. Una oferta ja rebutjada per republican­s i anticapita­listes. Això els aboca a intentar millorar els seus resultats a Barcelona i Tarragona –i mantenir posicions a Girona i a Lleida– si aspiren a sortir de l’incòmode grup

Puigdemont, juntament amb Torra i Mas, va reclamar “una empenta final” per aconseguir grup propi

mixt. “D’altres van sobrats de diputats”, va exposar Puigdemont per demanar “una empenta final”. JxCat s’ha habituat a anar a les urnes amb males enquestes. Ara el declivi demoscòpic és inferior i la forquilla els situa igual (7 escons) o amb un seient menys (6), en el que, així i tot, seria el pitjor registre convergent a Madrid. Habituats a superar els sondejos, aquest 10-N aspiren a no patir “ni un vot enrere”, tampoc en els resultats.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Laura Borràs al míting de tancament de campanya
TONI ALBIR / EFE Laura Borràs al míting de tancament de campanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain