La Vanguardia (Català)

Una setmana a la “Casa Gran”

El sumari dels CDR detalla el pla per ocupar el Parlament el dia de la sentència

- Madrid

L’Equip de Resposta Tàctica (ERT), vinculat als Comitès de Defensa de la República (CDR), va preparar durant almenys un any l’assalt al Parlament, que es duria a terme el dia D, situat pels investigad­ors en el dia que es fes pública la sentència del Tribunal Suprem pel procés. Segons consta en el sumari de la causa seguida per l’Audiència Nacional contra aquests grups, l’objectiu era assaltar la Cambra catalana i assegurar a dins el president de la Generalita­t, Quim Torra, i la resta de membres del Govern per garantir que no fossin arrestats.

La idea que mantenien els capitostos de l’ERT era que aquell dia D es declarés la independèn­cia de Catalunya. Per evitar que la policia detingués els membres del Govern català, ells blindarien la “Casa Gran” –com anomenen en clau el Parlament– durant almenys una setmana, segons va reconèixer un dels seus membres després que l’arrestessi­n.

Tant de les converses intercepta­des com d’algunes de les seves declaracio­ns després de ser detinguts el 23 de setembre es desprèn un pla minuciosam­ent detallat. Una vegada a dins, s’emmanillar­ien els agents dels Mossos d’Esquadra encarregat­s de la custòdia de l’edifici per “neutralitz­ar d’aquesta manera el dispositiu policial, de manera que s’hauria fet un estudi detallat de les tècniques i tàctiques policials, tant uniformats com de paisà”, segons va relatar Ferran Jolis en la seva declaració davant la Guàrdia Civil.

A més, aquest hauria ideat un sistema de seguretat per mantenir les comunicaci­ons de l’interior amb l’exterior, i es preveia llogar pisos i locals segurs per a la “intendènci­a”, tal com va explicar un dels membres de l’ERT, Xavier Buigas, a Jolis. Segons aquest, l’encàrrec de l’assalt procedia de l’anomenat “CNI català”. Buigas va explicar a Jolis que aquest grup disposava d’una infraestru­ctura organitzad­a des del punt de vista “tècnic i tàctic”, i també d’amplis recursos econòmics i capacitat per mobilitzar milers de persones. Segons consta en la causa, Buigas va informar el seu company que l’ocupació es duria a terme per la porta principal del

L’assalt, segons consta en una llibreta confiscada, passava per “neutralitz­ar” els mossos de la Cambra

Parlament, ja que se’ls facilitari­a l’accés des de dins.

Tota la informació detallada va aparèixer en una llibreta de color negre, marca Enri, confiscada per la Guàrdia Civil i que consta en el sumari a què ha tingut accés La Vanguardia. “Les anotacions que hi ha als fulls s’ajusten en tots els seus paràmetres a l’encàrrec rebut per Buigas de muntar la infraestru­ctura logística necessària per tal de dur a terme una acció en la qual pretenen ocupar el Parlament”, recull una de les diligèncie­s policials.

De les anotacions “se n’extreu una planificac­ió molt avançada de la infraestru­ctura necessària per dur a terme aquesta acció, amb un repartimen­t de les tasques encomanade­s, arribant al màxim detall de les necessitat­s en personal i material per portar-la a terme. Les tasques són repartides entre diferents sectors del moviment secessioni­sta, encarregan­t, per exemple, als Bombers per la República el servei d’ordre. Al text, del Parlament se’n diu “Casa Gran” i s’hi parla de les entrades “al lloc 3 i animal 1, referint-se a l’accés que hi ha des de l’exterior al zoo”, recull l’acta policial.

Els membres de l’ERT pensaven que darrere de l’encàrrec del “CNI català” hi havia Gandalf, nom en clau de Torra, i Lisa, nom en clau de l’expresiden­t Carles Puigdemont. “Estem portant en marxa allò de Gandalf i allò de Lisa, per almenys tenir informació de primera mà (...) Els del CNI, el català, volen que preparem el tema de comunicaci­ons ben muntat, i no el xurrimangu­i que va sortir de l’1 (amb referència a l’1 d’octubre del 2018)”, va explicar Jolis a una altra de les investigad­es.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Agents dels Mossos d’Esquadra custodiant l’entrada del Parlament
LLIBERT TEIXIDÓ Agents dels Mossos d’Esquadra custodiant l’entrada del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain