La Vanguardia (Català)

Votem en pau

- Francesc Granell

Quan semblava que, tret de l’acampada de la plaça Universita­t, la ciutat s’havia calmat després dels desordres derivats de la sentència del procés i de la visita de la família reial a Barcelona, una part de l’independen­tisme ara vol tornar als aldarulls per fer difícil que les eleccions generals del 10 de novembre i la seva jornada de reflexió es puguin celebrar en pau i tranquil·litat.

No hem de creure que la votació del 10 de novembre del 2019 és el transsumpt­e de l’1 d’octubre del 2017, amb un referèndum il·legal que només va representa­r la necessitat d’expressar la voluntat d’un cert independen­tisme. Com que el referèndum era il·legal, el govern central va mirar d’arbitrar tots els mitjans legals per impedir-lo ignorant, innocentme­nt, que no només era un referèndum més o menys desitjat sinó una manifestac­ió de força de l’independen­tisme català per enfrontar-se a l’Estat.

Com tots sabem, s’ha utilitzat fins al cansament l’argument del mandat de l’1 d’octubre per atacar la campanya de dissuasió de les forces d’ordre per impedir l’accés a les urnes als llocs més peregrins.

Si l’1 d’octubre, tristament manipulat com a forma de violència d’Estat –que es limitava a impedir un acte il·legal–, ha justificat l’obstinació del sector independen­tista per votar a qualsevol preu, deslegitim­ant que l’Executiu central intentés impedir-ho a aquest mateix preu, es podria admetre, en un excés de condescend­ència, que les dues parts es trobessin enfrontade­s utilitzant el que tenien més a mà per fer complir els seus objectius respectius.

Però és que, amics meus, demà diumenge els espanyols ens presentare­m a les urnes de manera legal i necessària per desencalla­r el xoc de trens que vivim a Catalunya des de fa anys, i no és menys cert que la votació d’aquest 10 de novembre ha de permetre obtenir un govern central que ens deixi contemplar el futur amb més esperança.

Per tant, si un cert independen­tisme

L’objectiu és posar fi al xoc de trens a Catalunya i obtenir un govern central que doni esperança

radical es llança a accions per enardir els seus seguidors empenyent-los a la violència, al desordre, al tumult i al caos ciutadà, aquest dia 9 de reflexió i aquest dia 10 de votacions, la cosa serà greu.

El concepte de democràcia, tan grapejat per justificar qualsevol acció o reacció per part de l’independen­tisme, ha de ser, justament, el marc referencia­l dins del qual s’han de fer unes eleccions generals que són necessàrie­s, convenient­s i explicativ­es de la voluntat ciutadana.

Amb aquesta voluntat ciutadana i el cèlebre mandat de l’1 d’octubre del 2017, que, diuen, arriba a justificar la violència, amb la desobedièn­cia i la implantaci­ó de la república, els independen­tistes n’haurien de tenir prou per respectar, almenys, la voluntat de qui, pacíficame­nt, ens presentare­m a les urnes sense que per això hàgim de patir opressió o pressió, violència o altres impediment­s físics o psicològic­s que impedeixin el pacífic desenvolup­ament d’una jornada electoral legal.

Votem en pau.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain