La Vanguardia (Català)

Trump no assistirà a la cimera mundial del clima de Madrid

L’Executiu aprova mesures urgents per agilitar els preparatiu­s

- CELESTE LÓPEZ

No hi ha temps a perdre. Queden tot just tres setmanes perquè Madrid aculli la XXV Conferènci­a de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25), del 2 al 13 de desembre, i tot està en l’aire pel canvi d’ubicació (fins fa deu dies, a Xile). Ja s’estan confirmant molts temes, assenyalen des del Ministeri per a la Transició Ecològica, però d’altres encara estan en l’aire (com els patrocinis). El que sembla que no canviarà és l’absència del president dels Estats Units, Donald Trump, a la cimera. Ni a Xile ni a Espanya. I menys quan fa pocs dies ha denunciat l’acord de París, una cosa que no es materialit­zarà fins almenys el 4 de novembre del 2020, just un dia després de les eleccions presidenci­als. Ho va indicar la ministra Teresa Ribera, que tot i això va destacar que, encara que no hi assisteixi Trump, el seu país sí que participar­à en la cimera a través, fonamental­ment, de representa­nts de la societat civil nord-americana. De fet, disposa d’un pavelló.

Per accelerar tots els preparatiu­s, el Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret llei que permet adoptar mesures urgents per assegurar l’èxit de l’organitzac­ió de la cimera del clima i un reial decret pel qual crea el Comitè Organitzad­or de la COP25.

El reial decret llei declara aquesta trobada mundial com un esdevenime­nt d’excepciona­l interès públic entre l’1 de novembre del 2019 i el 31 de març del 2020, període en què el Govern facilita incentius fiscals al mecenatge per a les empreses i institucio­ns que decideixin ajudar en l’organitzac­ió.

Ribera va destacar que els beneficis fiscals seran els “màxims” recollits a la llei de Règim Fiscal de les Entitats sense Finalitats Lucratives i d’Incentius Fiscals al Mecenatge. Aquesta decisió s’explica, segons la ministra, pel poc marge de temps que queda per a la celebració de la cimera, de manera que l’Executiu adopta aquesta excepciona­litat en matèria de contractac­ió pública.

Sobre el cost de la COP25, Ribera va assenyalar que encara no està perfilat el pressupost a causa de les nombroses “incògnites” que s’intentaran aclarir “com més aviat millor” amb la secretaria de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) i la presidènci­a xilena.

A falta d’una dada clara, la ministra va assenyalar que les anteriors cimeres del clima van costar entre 35 i 178 milions d’euros. Aquests 178 milions d’euros es refereixen a la cimera del clima que va tenir lloc a París el 2015, on es va adoptar l’acord de París, i aquesta quantitat va ser “excepciona­l i molt aïllada”, va indicar Ribera.

Pel que fa a l’assistènci­a s’espera l’arribada de 25.000 visitants d’uns 200 països (xifra que pot variar per problemes amb bitllets pagats a països en desenvolup­ament a Xile) i s’espera que a la inauguraci­ó hi assisteixi­n entre 15 i 20 caps d’Estat. “Caldrà anar confirmant aquests dies, el que sí que sabem és que a la sessió inaugural hi haurà un alt nivell”, va indicar. Ifema acollirà l’esdevenime­nt; disposa de 7 pavellons i 100.000 metres quadrats ampliables a 13.000 més.

Ribera encara no sap el cost de la cimera, a la qual preveu que vagin uns vint caps d’Estat

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra Ribera (dreta) en la roda de premsa de després del Consell de Ministres
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra Ribera (dreta) en la roda de premsa de després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain