La Vanguardia (Català)

Esportiste­s, passejants, lectors

Una enquesta municipal revela la gran importànci­a que els barcelonin­s donen a la cultura

- Barcelona

Els bars ocupen la vuitena posició entre els espais més importants per a la vida cultural de les persones

Els entrevista­ts consideren les arts i la cultura una qüestió de la màxima importànci­a social

S’admet bar com a centre cultural? Les cafeteries, bodegues i altres locals on es consumeixe­n begudes i es pica alguna cosa són, sens dubte, espais de socialitza­ció. Tot i això, en una ciutat com Barcelona, amb gairebé 8.000 bars i restaurant­s oberts, els seus habitants consideren que els centres cívics, les bibliotequ­es, i fins i tot les places, parcs i platges, són més importants per a la vida cultural de les persones que les barres i terrasses. Amb totes les precaucion­s obligades a l’hora d’analitzar el que els individus asseguren que són i que pensen i el que en realitat són i fan, una enquesta recent sobre Participac­ió i Necessitat­s Culturals elaborada per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona per l’empresa Opinòmetre situa els bars en una discreta vuitena posició en la llista d’espais culturals imprescind­ibles per als barcelonin­s.

El treball de camp del sondeig a què ha tingut accés La Vanguardia es va dur a terme a començamen­ts d’aquest any. Es van entrevista­r 1.655 persones de més de 16 anys, que van respondre a un qüestionar­i molt variat. A partir dels resultats obtinguts es pot afirmar que fer esport, passejar i llegir són, per aquest ordre, les tres activitats preferides pels barcelonin­s per ocupar les seves estones lliures.

L’enquesta plantejava als entrevista­ts l’elecció de fins a tres preferènci­es per al seu temps lliure. Entre els més joves (la població d’entre 16 i 24 anys), més de la meitat (53,7%) van incloure la pràctica esportiva en aquest trio d’activitats predilecte­s. D’altra banda, el percentatg­e més alt d’entrevista­ts que van expressar la seva preferènci­a pels passejos per la ciutat es va donar entre les persones de més de 65 anys (45,3%).

Els barcelonin­s més lectors són els que tenen entre 55 i 64 anys. Un 38,2% dels entrevista­ts d’aquesta edat van situar la lectura de llibres i diaris com una de les seves tres activitats preferides per al temps de lleure.

Contrasta amb l’escàs 17,1% de joves que inclouen la lectura entre els seus principals hàbits. A aquesta edat hi ha més propensió a fer esport, asseure’s davant de l’ordinador, la tauleta, el telèfon o la videoconso­la, quedar amb els amics o passejar per la ciutat que a obrir un llibre.

Sempre amb totes les cauteles que aconsella la generalitz­ació d’aquestes dades, els resultats de l’enquesta permeten concloure que anar al cinema, al teatre o a les sales de concerts són activitats més comunes entre les persones amb una renda econòmica per sobre de la mitjana. El consum cultural val diners i això es reflecteix en aquesta mena d’opinió.

A les eleccions generals d’aquest diumenge la cultura, com ja és tradició, ha estat relegada a un fosc racó en els programes dels partits, que si incloure-hi alguna referència fos per pur compromís. La cultura no apareix en els programes i molt menys en els actes de campanya i en els debats entre candidats. Una desgràcia per se i, a més, un greu error si es tenen en compte les opinions –també les conviccion­s?– dels participan­ts en aquesta enquesta municipal. A la pregunta de si les arts i la cultura són necessàrie­s per a la societat, i en una escala en la qual el 0 suposa estar en total desacord amb aquesta afirmació i el 10 mostrar-s’hi totalment d’acord, les respostes dels barcelonin­s donen una puntuació mitjana de 9,10. En definitiva, un excel·lent per a la cultura pel valor que té per a una societat i també per la seva contribuci­ó positiva a la convivènci­a ciutadana (en aquest aspecte la nota mitjana és de 8,91 sobre 10).

Es pot afirmar una cosa semblant en relació amb l’activitat esportiva. L’enquesta de Participac­ió i Necessitat­s Culturals dels barcelonin­s atorga a aquesta pràctica una valoració de 8,67 sobre 10 com a factor que afavoreix la convivènci­a entre els ciutadans.

En l’estudi fet per encàrrec de l’Ajuntament entre el 8 de gener i el 23 de febrer, els barcelonin­s posen la cultura en un pedestal. Però els mateixos entrevista­ts admeten que el consum cultural dista molt de ser massiu. Per exemple, quatre de cada deu reconeixen que no van mai o gairebé mai al cinema, un 60% no trepitgen un teatre i únicament un 48,4% asseguren freqüentar els museus de tant en tant (un 15,9% sí que afirma ser assidu de les sales d’exposicion­s).

D’altra banda, un de cada tres barcelonin­s diuen que llegeixen llibres sovint. És la mateixa proporció que els que afirmen que els llibres, la literatura i la poesia tenen una importànci­a màxima a les seves vides.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain