La Vanguardia (Català)

Naturgy paga 13,7 milions a l’Ajuntament després de 8 anys de litigi

- Redacció

Punt final a un llarg litigi judicial que ha durat més de vuit anys. La companyia de gas Naturgy ha abonat el deute de 13,7 milions que tenia amb l’Ajuntament de Barcelona pel pagament de l’impost sobre construcci­ons, instal·lacions i obres (ICIO) correspone­nt als treballs fets a la central tèrmica de cicle combinat del port de Barcelona, unes obres que van acabar el 2010.

El llarg procés judicial que mantenien l’Ajuntament i la companyia pel desacord en relació amb el pagament de l’ICIO va acabar al març, quan en l’última instància judicial, el Tribunal Suprem va resoldre a favor dels interessos del Consistori. El pagament del deute, segons va apuntar ahir el mateix Ajuntament en una nota de premsa, ja s’ha fet efectiu.

La companyia Naturgy, anteriorme­nt Gas Natural, ha pagat la quota establerta en la sentència judicial per la regularitz­ació de l’impost municipal, així com els interessos de demora acumulats en aquests anys i els recàrrecs en concepte de retard en el compliment de les obligacion­s.

La discòrdia entre les dues parts va arribar als tribunals de justícia l’agost del 2011. Llavors, l’Ajuntament de Barcelona va començar una campanya d’inspeccion­s a empreses per a la regularitz­ació tributària de l’ICIO. En el cas de les obres a la central tèrmica del port, i a partir de la documentac­ió, el cost inicial del projecte es va xifrar en més de 444 milions d’euros. L’empresa constructo­ra, per la seva banda, va al·legar que el cost real de les obres va ser molt inferior.

Una vegada resoltes les al·legacions, a finals de novembre del 2012, i després de deduir les partides que no s’havien d’incloure en el cost d’execució i que havien estat degudament acreditade­s, es va fer la liquidació per

Després de la sentència del Suprem, la companyia abona l’impost per unes obres al port i els seus retards

un import de 13.783.250 euros.

El juliol del 2017, una sentència del jutjat contenciós administra­tiu número 4 de Barcelona va determinar la correcció de la quantitat i la sentència va ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 2018 i pel Tribunal Suprem el 2019, de manera que la companyia s’ha vist obligada a ingressar a l’Ajuntament l’impost més els retards correspone­nts.

L’ICIO és un tribut de caràcter municipal que forma part dels impostos potestatiu­s previstos a la llei d’Hisendes Locals. Cada ajuntament pot variar alguns elements per quantifica­r-lo. La seva regulació concreta s’estableix cada any mitjançant la correspone­nt ordenança fiscal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain