La Vanguardia (Català)

Alerta pels accidents de les motos de lloguer

Un de cada quatre sinistres d’usuaris de serveis de lloguer de motos per minuts tenen lloc durant els caps de setmana en horari nocturn

-

La popularitz­ació de les motos de lloguer per minuts als carrers de Barcelona ha provocat un increment de l’accidental­itat durant les nits dels caps de setmana. Un estudi del RACC basat en dades de la Guàrdia Urbana apunta que un de cada quatre accidents dels usuaris d’aquesta classe de vehicles es concentren en horari nocturn i, molt especialme­nt, durant les nits dels caps de setmana.

L’anàlisi elaborat pel RACC posa en relleu dos perfils d’usuaris molt diferents entre els conductors dels serveis de motosharin­g. D’una banda hi ha els que fan servir les motos en desplaçame­nts puntuals i quotidians entre setmana; i, d’una altra, els que opten per aquesta mena de transport durant les nits dels caps de setmana. Un 24% dels accidents de motos d’empreses com ara eCooltra, Scoot i Yego tenen lloc a la nit, enfront del 16% registrat entre els que agafen la moto particular. El coordinado­r d’estudis de la fundació RACC, Marc Fíguls, ho atribueix directamen­t a “un ús més vinculat al lleure i relacionat amb l’alcohol”. Es tracta de joves que abans agafaven un taxi i ara opten per la facilitat d’una moto que es desbloquej­a a través d’una aplicació mòbil.

Una de les solucions a aquest conflicte passa pel veto que s’imposarà als conductors incívics quan es regularitz­i la situació de les motos de lloguer a començamen­ts de l’any que ve. La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, i les empreses operadores han treballat en un codi de bones pràctiques mitjançant el qual es compartira­n les dades dels usuaris reincident­s per evitar que puguin fer servir les motos d’altres marques si s’han detectat conductes imprudents com ara agafar una moto borratxo. A més, s’està valorant com controlar preventiva­ment aquesta mena d’actituds.

Amb tot, d’ençà que el 2016 es van començar a desplegar les motos de lloguer per minuts, a Barcelona hi ha hagut una gran quantitat d’accidents lleus; no se n’ha registrat cap de mortal, i molt pocs són greus. La raó, segons Fíguls, és “que la major part de motos compartide­s tenen la velocitat limitada”, cosa que redueix la gravetat dels impactes i les caigudes.

El mateix informe elaborat pel RACC també evidencia que els comportame­nts bàsics com ara respectar un pas de vianants els motoristes els incompleix­en reiteradam­ent als carrers de Barcelona. A partir d’un treball d’observació, el RACC conclou que un 70% dels conductors passa a gran velocitat per l’espai reservat als vianants per travessar de vorera. Un percentatg­e molt semblant, un 68%, no indiquen el gir amb l’intermiten­t a la nit, i un 65% no s’aturen del tot quan arriben a un stop”. A més, un 58% avancen sense espai o fent ziga-zaga entre els cotxes.

Tot això es pot trobar darrere l’increment de l’accidental­itat entre els motoristes. Malgrat representa­r menys d’un 5% de la mobilitat a Barcelona, suposen més d’un 50% dels morts en accident de trànsit des de començamen­t d’any a la capital catalana. Deu persones han perdut la vida quan circulaven sobre dues rodes. Les xifres han fet saltar les alarmes dels responsabl­es de l’Ajuntament, que comparteix­en

Un 70% dels motoristes no respecten els passos de vianants a Barcelona, segons un estudi elaborat pel RACC

inquietuds amb el Servei Català de Trànsit i la direcció general de Trànsit (DGT), ja que el creixement de la sinistrali­tat entre els motoristes és un problema creixent que té lloc tant a les vies urbanes com a les interurban­es. Les tres administra­cions es van conjurar ahir amb el RACC al Fòrum Barcelona de Seguretat Viària per implementa­r un pla estratègic que inclogui mesures concretes i efectives que aconseguei­xin reduir la vulnerabil­itat dels motoristes de manera urgent.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Els serveis sanitaris atenent un motorista accidentat a l’estiu en una cruïlla de l’Eixample
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Els serveis sanitaris atenent un motorista accidentat a l’estiu en una cruïlla de l’Eixample

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain