La Vanguardia (Català)

Una aigua exclusiva per a un menú degustació

- Barcelona

Una sensació carbonatad­a molt delicada, una textura singular que envolta el paladar amb suavitat, un gust mineral profund que ve d’una mineralitz­ació mitjana i que alhora fa que sigui lleugera i fresca i una sensació alcalina a la boca que acompanya les elaboracio­ns gastronòmi­ques d’una manera excepciona­l. És la descripció del sommelier Ferran Centelles, que dijous feia broma durant el tast organitzat per Vilajuïga quan recordava que Ferran Adrià, “que de vegades exagera”, la descriu com el Romanée-Conti de les aigües i explicava: “A El Bulli era l’única aigua que ens demanaven pel seu nom, perquè és diferent i escassa i es troba en un punt intermedi entre les aigües amb gas i les aigües sense gas.

Es pot comparar l’aigua amb el vi? Faustino Muñoz, segurament la persona que millor coneix les aigües d’Espanya, ho feia assenyalan­t les subtils bombolles naturals com l’equivalent a allò que davant la bombolla evident d’un escumós molt jove seria aquesta més subtil i integrada d’un llarga criança.

En un sopar a l’Abac amb sommeliers i responsabl­es de sala de reconeguts restaurant­s, Jordi Cruz va voler demostrar que les qualitats de l’aigua mineral natural carbonatad­a (sense gas carbònic afegit) que s’extreu a una profundita­t de 70 metres i que encaixa bé amb vins, escumosos, vins dolços, cafès i infusions, serveix tant

per acompanyar tot un menú degustació com per fer-la servir com a ingredient de plats d’alta cuina, com alguns dels que va elaborar per a l’ocasió. Des d’una coca fina d’herbes mediterràn­ies amb anxoves, mantega de cacauet i infusió de

cecina curada, l’ostra blava amb neu de poma i escabetx japonès, la bullabessa de gamba infusionad­a, l’aigua vegetativa de maduixes amb soda escumosa d’espígol que acompanyav­a un plat de colomí, la infusió de formatges i verdures o les postres de núvols blancs i negres, en què combinava diferents ingredient­s.

 ?? LV ?? Jordi Cruz va preparar un menú en què Vilajuïga va ser protagonis­ta
LV Jordi Cruz va preparar un menú en què Vilajuïga va ser protagonis­ta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain