La Vanguardia (Català)

Cuina atrevida i amb arrels

La Gormanda, entusiasme, joventut i profession­alitat

-

ACarlota Claver li podríem aplicar perfectame­nt el conegut refrany que els testos s’assemblen a les olles, ja que va néixer envoltada de fogons importants. Els seus pares són els propietari­s dels coneguts, i ja veterans restaurant­s, Alba Granados i Alba París.

Allà hi va aprendre l’ofici, al costat de l’àvia i de la mare, posteriorm­ent va estudiar a Hoffman i quan va acabar es va proposar liderar, en un futur no gaire llunyà, un projecte més personal obrint el seu restaurant. Com és habitual en molts casos, l’alumna supera els mestres.

Era una idea que, sense pressa, però sense pausa anaven madurant amb el seu marit, Ignasi Céspedes, productor de publicitat i que gairebé diàriament oficia tant a la cuina com a la sala. La idea es va accelerar quan es va traspassar un vell colmado al número 160 del carrer Aribau, cantonada amb Còrsega, molt a prop de casa seva. No van deixar passar l’oportunita­t.

El seu objectiu és “impulsar els gustos de la cuina de tota la vida amb les noves tècniques d’elaboració saludables d’avui dia”. Molts dels seus plats són atrevits, encara que en Tomás –el pare de l’Ignasi– també aporta importants grans de sorra al projecte.

Pretenen elaborar una cuina familiar i amb il·lusió, en què el comensal se senti com a casa. El seu plat estrella són les gyozes de carn d’olla, l’evolució de les exquisides croquetes de la seva àvia Victoria.

El local és més aviat petit i està dividit en tres plantes, la planta baixa i l’entresolat amb una capacitat de fins a 50 persones i el semisoterr­ani, amb una àmplia cuina i una privilegia­da taula per a 8 comensals on es viuen en directe els vaivens i atrafegame­nts de la seva dinàmica cuina.

Al migdia és molt aconsellab­le el seu menú a 21 euros que canvien diàriament, excepte els dijous, que sempre hi ha torrades amb paté de campanya, una amanida molt ben amanida, arròs de galeres i postres segons el mercat.

La seva carta de vins és molt correcta, amb moltes referèncie­s de diferents denominaci­ons d’origen catalanes i també algunes d’internacio­nals.

Com dèiem al principi, a més d’una cuina atrevida, agradable i ben elaborada, al local s’hi respira entusiasme, joventut i profession­alitat.

Vins Algars és un celler familiar des del 1940 que està situat al municipi de Batea, a la denominaci­ó d’origen Terra Alta. Els responsabl­es, Fernando Tarragó i Esteve Arrufí, han transforma­t el sistema de cultiu de les seves finques els últims anys, i han passat d’una agricultur­a convencion­al al cultiu ecològic en un projecte que pretén que els ceps i l’entorn estiguin en perfecta harmonia. A les seves prop de 30 hectàrees de vinyes hi conreen principalm­ent les varietats tradiciona­ls de la Terra Alta, la garnatxa blanca i la garnatxa negra, i també algunes varietats internacio­nals que serveixen per complement­ar i afegir complexita­t als vins, com la merlot, la sirà o la cabernet sauvignon. Tots els seus vins s’elaboren buscant preservar al màxim el caràcter del raïm, per expressar així el clima mediterran­i d’influència continenta­l i el sòl de textura sorrenca de la Terra Alta. Per això, elaboren vins joves amb mínima criança que reflecteix­en aromes de fruita madura.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Carlota Claver a la cuina del restaurant La Gormanda de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Carlota Claver a la cuina del restaurant La Gormanda de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain