La Vanguardia (Català)

“Soc exigent, tot i que no m’agrada tenir-ho tot lligat”

- RAMON FRANCÀS

D’aquesta precoç trompetist­a (toca aquest instrument des dels 7 anys i ara en té 24), cantant i compositor­a catalana s’ha escrit que posseeix un encantador i versàtil alt, amb un subtil vibrato i un fraseig succint que li ha valgut comparacio­ns amb Billie Holiday o Norah Jones. El 2007, amb només 12 anys, va començar a col·laborar amb el grup de jazz Sant Andreu Jazz Band, dirigit pel seu professor de música Joan Chamorro. El 2010 va sortir al mercat el primer disc d’aquesta artista barcelonin­a. Ara ja en suma vuit. És exigent, no li agrada que cada dia sigui igual i diu que viure les coses amb amor, amb passió i amb alegria aporta molta positivita­t al món. Considera que tocar la trompeta és com meditar, i no li agrada exposar la seva vida privada.

Diuen que la seva maduresa musical supera amb escreix l’expectativ­a dels anys que té, només 24. Se sent identifica­da amb aquest comentari?

No ho sé. Per mi l’edat no té a veure amb la manera com es toca o canta.

Com porta això de l’èxit i de tantes entreviste­s?

Forma part de la feina com a músic, i també es fa amb gust. Hi ha molts músics que no tenen gaire difusió. De vegades massa i de vegades massa poc.

No li agrada exposar-se a les xarxes socials?

La part que interessa comunicar de la meva vida és la dels nous projectes, de la professió. El tema de la família i la parella crec que no és gaire interessan­t per a la gent, i per a la gent a qui pugui interessar-li tampoc no em ve de gust comunicar-ho.

Se sent més còmoda com a vocalista o bé component?

El que faig més habitualme­nt és interpreta­r. La composició és més llarga, és el doble de coses a fer que simplement aprendre’t una cançó i interpreta­r-la. En els darrers discos hi ha més composició. De fet, acabem de fer el concert The art of the quintet , on s’aprofita la vessant compositor­a dels cinc membres que formem el quintet que m’ha acompanyat des del principi. Ha estat un concert amb música original, 15 peces, escrites per tots els membres

del grup.

Em diuen que pot arribar a assajar fins a dotze hores seguides. És perfeccion­ista?

No soc una persona a qui li agradi tenir-ho tot lligat a la vida, però sí que és cert que m’agrada que les coses que presento flueixin i siguin sòlides. No soc deixada, això sí que no. Soc una mica exigent.

Què és el jazz per a vostè?

Possibleme­nt no soc ningú per descriure-ho. És un estil de música que m’agrada molt, des de sempre, em transmet moltes coses. És un llenguatge com un altre.

Li agraden els concerts més íntims?

Sí, tot i que de vegades imposen més. Però el que més m’agrada és combinar tot tipus de formats de concert. Així, en cada concert tens una motivació extra. No m’agrada que

cada dia sigui igual.

En el marc del Festival de Jazz de Barcelona ha maridat a Monvínic el seu jazz amb noves veus del vi selecciona­des expressame­nt, inspirants­e en la seva “carrera fulgurant”: les de Júlia Bernet, Celler del Cesc, Anima Mundi Celler Carles Andreu, Celler Comalats, Sicus Terrers Mediterran­is, Celler Frisach i Celler Còsmic Vinyaters. Creu que vi i música són bons aliats?

Sí. Jo no era una gran coneixedor­a de vins, però he tingut la sort de tenir aquesta experiènci­a de tanta qualitat. Ha estat el meu primer tast de vins, i n’he gaudit molt. La selecció ha estat tan diversa que ha estat molt agraït trobar temes musicals que anessin bé amb els vins. I ha estat molt bé també perquè ho hem fet sense coneixemen­t teòric, sinó a través de sensacions i sentiments.

Li agrada el vi? Quin?

Em comença a agradar. M’agraden molt vins com l’Essència de Còsmic. M’ha sorprès molt.

Com és Andrea Motis fora dels escenaris?

Crec que... una persona normal. M’agrada llegir, cuidarme i dormir les hores que cal, treballar i gaudir del temps lliure. M’ho passo bé tant viatjant com estant-me a casa. M’agraden els dies de pluja, que em fan estar especialme­nt contenta.

De qui és el seu cor?

El meu cor? Doncs de la meva família, de la parella...

Què és l’amor per a vostè?

Quan tens un sentiment d’amor per les coses és quan ets sents millor, més ple i més pletòric. Quan tens aquest sentiment més potenciat és quan van millor les coses entre tu i els altres.

Aleshores amor vol dir compartir?

Sí. Viure les coses amb amor, amb passió i amb alegria hi fa molt. Aporta molta positivita­t al món.

Quin és el seu proper projecte?

L’últim projecte ha estat dedicat a les guitarres. Hem estrenat Guitar storm, amb guitarrist­es de tot el món que he convidat per compartir escenari, arranjamen­ts i composicio­ns originals, des de la sardana o palos de flamenc fins al jazz. També estic pensant de fer un nou repertori amb el grup de l’àlbum de música brasilera Do outro lado do azul.

En el marc del Festival de Jazz de Barcelona, la intèrpret ha maridat la seva música amb noves veus del vi

 ?? LORENZO DUASO ?? Andrea Motis i la seva inseparabl­e trompeta
LORENZO DUASO Andrea Motis i la seva inseparabl­e trompeta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain