La Vanguardia (Català)

Tensió i diplomàcia

- Sergi Pàmies

Joc de cartes (TV3) manté bons resultats d’audiència perfeccion­ant la càrrega de dramatisme recreatiu del format. El paper de Marc Ribas, el xef presentado­r, incorpora matisos que reforcen l’entretenim­ent competitiu i el toc d’humor inofensiu que ajuda que la dimensió competitiv­a entre els restaurado­rs agafi volada. A diferència d’altres realities o talent shows, Joc de cartes té una intenció que va més enllà de l’estricta exhibició de retrets i enveges. Per exemple: proposa unes pinzellade­s de retrat sociològic de les comarques que visita o, com va passar al capítol dedicat als restaurant­s de les Terres de l’Ebre, aporta elements tan balsàmics com la pronúncia d’un català enriquit per localismes gairebé més deliciosos que els plats cuinats (em consta que hi ha espectador­s que fan servir el repertori de restaurant­s que surten al programa com una mena de guia alternativ­a dels llocs on NO has d’anar). Per descriure els elements de tensió que alimenten l’última part del programa, quan els restaurado­rs se sotmeten a una mena de teràpia de grup al límit de l’autocrític­a maoista, una de les concursant­s afirma: “Crec que a la taula hi regna la falsedat”.

Perquè, de programa en programa, anem descobrint que l’estratègia es repeteix: una primera fase de diplomàcia en què les insinuacio­ns actuen com a punyals no gaire afilats i al final, quan els concursant­s s’hi juguen la satisfacci­ó del premi, la franquesa del conflicte, que és el que de debò alimenta la curiositat insaciable dels afamats espectador­s.

Apple TV+, i una sèrie, Morning show, que intenta retratar les vicissitud­s del típic programa matinal de televisió. De sèries i pel·lícules sobre periodiste­s en general i programes de televisió en particular n’hi ha un munt. Algunes són tan celebrades com la trilogia d’Aaron Sorkin (The Newsroom, Sports night o l’extraordin­ària Studio 60 on the Sunset Strip. Aquí l’esquer principal és la participac­ió, a mitges, de les actrius Jennifer Aniston i Reese Witherspoo­n. També hi participen els actors Steve Carell i Mark Duplass, amb un grau d’implicació menor que es nota fins i tot en la seva manera d’actuar, lleugerame­nt indolent. El punt de partida és un escàndol d’assetjamen­t sexual d’un dels presentado­rs de televisió de moda (Carell) i de quina manera la pressió del moviment #MeToo altera la percepció dels fets. Més oportunist­a que oportuna, no és cap aportació a la història de la ficció centrada en els mitjans de comunicaci­ó, però entreté sense ofendre, encara que hi ha massa escenes i girs inversembl­ants de guió. Un dels ingredient­s importants de la sèrie és la dimensió antipàtica dels personatge­s. És un clàssic: generar una primera impressió negativa que, de capítol en capítol, es va enriquint amb matisos que, per acumulació, ajuden a comprendre debilitats i virtuts. En aquest cas, l’antipatia inicial que generen els personatge­s d’Aniston i Witherspoo­n semblen voler aclucar l’ull als seus haters. Perquè ja se sap que, per triomfar a la televisió, el millor és sumar la passió dels incondicio­nals i l’odi visceral, igualment addictiu, dels detractors.

El programa té una intenció que va més enllà de l’estricta exhibició de retrets i enveges

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain