La Vanguardia (Català)

Blanca Portillo i Daniel Grao tornen a la televisió amb ‘Promesas de arena’

La 1 estrena dilluns aquesta sèrie, protagonit­zada per cooperants a Líbia

-

La vida dels cooperants en països en conflicte i les seves passions i contradicc­ions es veuen des de la ficció a Promesas de arena, la sèrie que estrena La 1 de TVE dilluns que ve i que protagonit­zen Andrea Duro, Daniel Grao i Blanca Portillo. Està basada en la novel·la homònima de Laura Garzón.

“El paisatge és un protagonis­ta més que influeix en els personatge­s, i en ells s’ha buscat la bellesa dins l’horror de la guerra”, va assegurar Portillo durant la presentaci­ó de la sèrie davant els mitjans. La sèrie s’ha rodat a Tunísia, que en la ficció es converteix en Líbia, on arriben els cooperants per treballar a l’hospital de l’oenagé Acción Global.

Portillo interpreta la Julia, una veterana encarregad­a dels subministr­aments del centre però “amb una missió oculta que l’obsessiona”, i serà la que rebrà els nous cooperants. La Lucía és una de les joves que arriba a la seva missió carregada d’expectativ­es i a qui dona vida Andrea Duro, que la defineix com “una noia que comença amb molts dubtes, sense saber el seu lloc al món, i se’n va a l’oenagé per viure l’experiènci­a; tot el que li passa l’acaba convertint en una altra dona”.

Una d’aquestes vivències és la seva passió desenfrena­da amb en Hayzam, un exmilitar ambigu que no es compromet amb ningú i que amb el seu magnetisme el farà caure a les seves xarxes. L’italià Francesco Arca es posa a la pell d’aquest personatge que, segons ell, “viu en un equilibri inestable entre el bé i el mal”.

Del personatge de Duro també se n’enamorarà l’Andy, el cap del campament interpreta­t per Daniel Grao, que és “molt analític i que mira d’ajornar les emocions”. A la sèrie “serveix per demostrar que moltes vegades aquesta gent que ajuda fora de casa fuig d’alguna cosa o de si mateix”.

Al grup de cooperants també s’hi uneix la Berta, “una ginecòloga sense filtres que arriba perquè vol ajudar i acaba descobrint que és el viatge el que l’ha ajudat a ella”, segons la seva intèrpret, Thais Blume.

L’equip de col·laboradors el completen en Jaime, un jove homosexual que s’enfrontarà als contrastos perquè “a Espanya està bé amb la seva homosexual­itat i allà l’ha d’amagar”, segons el seu actor, Marcel Borràs; i en Diego, que aportarà “el desfogamen­t necessari per alliberar la tensió de la resta de trames”, tal com explica Jairo Sánchez, que s’ha posat en la seva pell.

La sèrie, coproduïda per TVE amb Atlantia Media, ha recreat a l’oasi de Tozeur i a la ciutat portuària de Sfax, totes dues a Tunis, la ciutat fictícia de Fursa, on s’ha fet gairebé tot el rodatge. “Hem fugit de tots els posicionam­ents polítics; l’entorn influeix, però no hi ha valoracion­s”, explica Amparo Miralles, productora executiva d’Atlantia Media, que afegeix que “el que es presenta és ficció, i com a tal és diferent de la vida real d’aquests cooperants”.

Per ensenyar aquesta part realista de la història, després de cada capítol s’emetrà Titanes sin frontera, que explica la vida real de diferents voluntaris espanyols gràcies a les seves pròpies declaracio­ns, “tot i que a ells no els agrada el nom de titans perquè no se senten herois”, conclou Miralles.

 ?? RTVE ?? Blanca Portillo i Daniel Grao interprete­n la Julia i l’Andy a la sèrie
RTVE Blanca Portillo i Daniel Grao interprete­n la Julia i l’Andy a la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain